Росіяни хочуть дружити з індусами більше, ніж з українцями

Вівторок, 21 лютого 2006, 15:06

Більше третини росіян (36%) вважають Білорусію найбільш дружньою країною.

Як показують результати опитування, проведеного серед 1600 осіб у січні дослідницьким холдингом ROMIR Monitoring, жителі Центрального федерального округу найбільш позитивно ставляться до цієї держави (49%) (це найвищий показник за вибіркою).

Крім того, кожен п'ятий росіянин (22%) упевнений, що Німеччина позитивно налаштована стосовно Росії і між двома державами цілком можлива взаємовигідна співпраця.

Трохи частіше, ніж за вибіркою в середньому, таку відповідь давали жителі Сибірського федерального округу (30%), а також жителі сільської місцевості (27%).

Ще 19% опитаних називають Казахстан у якості найбільш лояльної до Росії держави. Перспективи взаємовигідної співпраці з колишньою союзною республікою оцінюють 24% жителів Південного федерального округу і 27% жителів сільської місцевості - це найвищі показники за вибіркою.

15% росіян назвали Китай як найбільш перспективного російського партнера. Частіше, ніж за вибіркою в середньому про зовнішньополітичну діяльність цієї країни, спрямованої на встановлення позитивних відносин з Росією, говорили жителі Далекосхідного федерального округу (41%).

Серед інших країн, що їх росіяни вважають дружніми, Індія (7%), Японія (7%), Франція (7%), США (6%), Великобританія (5%), Вірменія (5%), Україна (5%), Болгарія (5%).

Про те, що в Росії немає союзників заявили 15% росіян.

Відповідаючи на питання, політика якої країни стосовно Росії викликає у вас занепокоєння, більше третини опитаних (35%) назвали Україну. Трохи частіше, ніж за вибіркою в середньому, таку відповідь давали жителі Південного федерального округу (45%).

Також понад третина росіян (35%) вважають, що США налаштовані негативно стосовно Росії. Такої думки дотримуються 42% жителів Сибірського федерального округу і 39% жителів сільської місцевості (це найвищі показники за вибіркою).

Крім того, 16% росіян сказали, що в них викликає занепокоєння політика країн Прибалтики стосовно Росії. Таку відповідь, трохи частіше, ніж за вибіркою в середньому, давали жителі Центрального федерального округу (23%).

Серед інших держав, яким росіяни висловили свою недовіру, Грузія (14%), Ірак (7%), Китай (5%), Японія (3%).

Водночас, кожен десятий росіянин (8%) вважає, що на даний час немає таких держав, політика яких викликала б занепокоєння стосовно Росії. Причому, серед жителів Уральського федерального округу такої думки дотримуються 17% опитаних (це найвищий показник за вибіркою).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування