Івченко погрожує Туркменбаши Стокгольмом

Середа, 22 лютого 2006, 10:04

"Нафтогаз України" заявляє про виконання своїх зобов'язань перед Туркменістаном щодо оплати за поставлений в Україну газ.

Як повідомляє прес-служба "Нафтогазу", станом на 17 лютого прострочена заборгованість за газ перед Туркменістаном становить 77,35 млн. доларів.

У січні "Нафтогаз України" здійснив передоплату за поставки туркменського газу на суму 88,34 млн. доларів, але туркменська сторона не поставила природний газ в Україну.

Таким чином, станом на 17 лютого загальне сальдо розрахунків за туркменський газ за зобов'язаннями, строк оплати яких уже настав, становить 10,99 млн. доларів на користь "Нафтогазу України".

Крім того, "Нафтогаз України" має виконати зобов'язання щодо товарних поставок перед туркменською стороною на суму 106,2 млн. доларів, строк виконання яких ще не настав, що передбачено у двосторонніх угодах.

Із цих 106,2 млн. доларів 79,83 млн. становлять товарні поставки, по яких Туркменістан не розподілив квоти між міністерствами й відомствами і поставки по яких українська компанія здійснювати не могла; 21,65 млн. доларів - строк відвантаження до 1 квітня 2006 року; 4,72 млн. - строк відвантаження до 1 серпня 2006 року.

Водночас керівник "Нафтогазу" Олексій Івченко в інтерв'ю журналістам у середу зауважив, що Україна планує жорстко відстоювати свої інтереси.

"Якщо з нами має намір хтось говорити мовою не правовою, не юридичною, не на підставі договорів, ми будемо працювати, в тому числі і в Стокгольмі (Міжнародному арбітражному суді, що заходиться у Стокгольмі)", - сказав керівник "Нафтогазу".
Як повідомлялося раніше, Туркменістан вимагає від України погасити 158,9 млн. доларів боргу за поставлений туркменський газ.

Міністра закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що Туркменістан обвинуватив Україну в несплаті поставленого газу для того, щоб самому уникнути виконання зобов'язань перед Україною про подальші поставки.

У свою чергу, Україна заявила про намір відмовитися від прямих поставок туркменського газу в разі його подорожчання.

Українські новини, УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News