Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДРУГУ ДЕРЖАВНУ МОВУ ЯНУКОВИЧА ПРИЗУПИНИЛИ

Середа, 22 лютого 2006, 11:57

Прокурор Криму Віктор Шемчук вніс до кримського парламенту подання з вимогою скасувати ухвалену в середу незаконну постанову про призначення республіканського (місцевого) референдуму про надання російській мові статусу другої державної.

Про це "Інтерфакс-Україна" повідомили в середу в прес-службі прокуратури автономії.

У поданні зазначається, що це рішення було ухвалено депутатами, незважаючи на застереження прокурора Криму щодо незаконності їхніх дій і при наявності висновку головного управління Міністерства юстиції в Криму про невідповідність проекту постанови парламенту Конституції та законам України, а також Конституції Криму.

Прокурор також зазначає, що відповідно до рішення Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року положення про українську мову як державну міститься в розділі 1 загальних положень Конституції країни, що закріплює основи конституційного ладу держави.

Змінювати конституційний лад в Україні має право тільки український народ, підкреслює Шемчук.

При цьому, нагадує він, зміни до розділу Конституції "Загальні положення" можуть бути внесені тільки шляхом ухвалення закону, що затверджується на всеукраїнському референдумі.

Шемчук зазначає, що у відповідності до статті 38 Конституції України та статті 18 Конституції Криму винесення на місцевий референдум питання про державні мови до відомства Автономної Республіки Крим не належить.

Крім того, відповідно до закону про всеукраїнський та місцевий референдуми, проведення референдуму з питань, що не належать до відання автономії та органів місцевого й регіонального самоврядування не допускається.

Результати таких референдумів визнаються такими, що не мають юридичної чинності.

Раніше Верховна Рада Криму вирішила провести референдум з питання про надання російській мові статусу другої державної 26 березня.

У постанові сказано, що на референдум буде винесено питання: "Ви за надання російській мові статусу другої державної?".

Рада Криму поклала функції комісії із проведення референдуму на виборчу комісію Криму.

Рада Криму також рекомендувала органам місцевого самоврядування утворити комісії на основі існуючих, а також зобов'язала Раду Міністрів Криму профінансувати проведення референдуму.

Як відомо, 5 лютого Кримський виборчий блок "За Януковича", у який входять Партія регіонів, "Руський блок" і Російська громада Криму, завершив збір підписів за проведення кримського консультативного референдуму про статус російської мови, зібравши 300 тис. підписів, кількість яких перевершує необхідну для цього кількість.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування