Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У кожного з помаранчевих буде своя угода?

Середа, 22 лютого 2006, 12:43

Український народний блок Костенка і Плюща, який бере участь у переговорах про створення помаранчевої коаліції, запропонував свій варіант коаліційного договору всім політичним силам.

Про це заявив на прес-конференції один з лідерів блоку Іван Плющ.

Плющ сказав, що коаліція повинна бути відкрита для всіх політичних сил, які поділяють принципи її діяльності.

Серед основних засад діяльності коаліції він зазначив ухвалення змін до Конституції, "спрямованих на розширення прав і можливостей місцевого самоврядування, недопущення федералізації України, реформування системи правосуддя, проведення реформи адміністративно-територіального устрою".

Також серед основних принципів блок Костенка-Плюща пропонує затвердити чинний конституційний статус української мови як єдиної державної (офіційної) мови в Україні, стратегічний курс на членство України в ЄС і НАТО.

У проекті договору пропонується, що учасники коаліції беруть на себе зобов'язання:

проводити політику національного примирення й забезпечити законодавче визнання боротьби УПА як боротьби за державну незалежність України,

сприяти створенню єдиної української помісної церкви, ухвалити закон про люстрацію, обмежити максимальний розмір державних пенсій високих посадовців, реалізувати програму енергозбереження й диверсифікації джерел та шляхів поставки в Україну енергоносіїв,

скасувати депутатську недоторканність для депутатів місцевих рад й узгодити норми про недоторканність депутатів Верховної Ради з практикою країн ЄС.

Відповідно до проекту договору, учасники коаліції відмовляються від будь-яких кулуарних домовленостей про розподіл посад, а формування органів влади буде проводитися тільки за результатами виборів Верховної Ради.

Проект договору передбачає, що свою кандидатуру на пост прем'єр-міністра буде пропонувати та партія або блок коаліції, яка набере найбільшу кількість голосів на виборах у Раду, інші учасники коаліції не мають права ветувати цю кандидатуру, як й інші кадрові пропозиції.

Гарантом виконання договору про створення коаліції пропонується затвердити Президента Віктора Ющенка, який підписує цей договір разом з лідерами партій.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування