Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Туркменбаши віддавав український газ "Газпрому"

Середа, 22 лютого 2006, 18:38

Прем'єр-міністр Юрій Єхануров стверджує, що весь туркменський природний газ у січні 2006 року надходив на баланс ВАТ "Газпром".

"У січні весь туркменський газ пішов "Газпрому". Відповідно, якщо треба, ми авансові платежі переведемо в рахунок оплати поставленого торік газу", - сказав Єхануров журналістам у Києві в середу.

Він повідомив, що вартість не відвантажених у рахунок оплати природного газу товарів станом на 17 лютого складала $112,202 млн., у тому числі $79,83 - за нерозподіленими між міністерствами і відомствами Туркменістану квотами.

"Вони це роблять із запізненням (розподіляють квоти), вони зроблять - ми виконаємо", - прокоментував прем'єр-міністр дії туркменської влади.

Єхануров також повідомив про прийняте Україною рішення оплатити коштами той обсяг газу, у рахунок оплати якого в Туркменістан були відправлені товари на загальну суму $16,34 млн., але так і не були вчасно отримані туркменською стороною, тому що не працював пором через Каспій.

Прем'єр-міністр підкреслив, що особисто контролює оплату туркменського газу товарами і послугами. За його словами, будівельники в першому кварталі 2006 року закінчать необхідний обсяг робіт і почнуть погашати заборгованість за 1993-1994 р.

Державний концерн "Туркменгаз" з початку поточного року не поставляє природний газ на адресу національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", незважаючи на те, що на початку січні 2006 року НАК перерахувала концернові у вигляді передоплати $88,34 млн., що складає близько половини вартості місячних постачань.

"Нафтогаз України", відповідно до міждержавної угоди між Україною та Туркменістаном про постачання природного газу на період з 2002 по 2006 р. включно, щорічно імпортує до 40 млрд. куб. м туркменського "блакитного палива", що реалізується промисловим споживачам.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...