Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єхануров помирився з Туркменбаши, а Івченко знайшов нову ціну на газ

Четвер, 23 лютого 2006, 15:40

Прем'єр-міністр Юрій Єхануров вважає, що між Україною і Туркменістаном зняті непорозуміння, що виникли навколо заяв про заборгованості України за туркменський газ.

"Сьогодні вранці мені доповідали міністр палива й енергетики Іван Плачков і глава НАК "Нафтогаз" Олексій Івченко про стан розрахунків з Туркменістаном. Усе йде в межах норми, і думаю, що ті непорозуміння, які були кілька днів тому - вони вже зняті", - сказав Єхануров в інтерв'ю журналістам у четвер у Києві.

Він також повідомив, що в четвер спілкувався з послом України в Туркменістану, що повідомив йому, що був запрошений у четвер у Міністерство закордонних справ Туркменістану, де "відбулася дуже конструктивна розмова".

"Я вважаю, що можна бути задоволеним тим, яким є розуміння туркменської сторони обставин, що склалися зараз на ринку газу і того, що буде в майбутньому", - сказав український прем'єр.

За його словами, в Україну запрошена робоча група з представників туркменського уряду і фахівців, що, зокрема, займеться підготовкою візиту президента Туркменістану в Україну.

Він відзначив, що в четвер вранці доповів президентові України Віктору Ющенку про відвідування українським послом туркменського МЗС.

"Переговорний процес продовжується. Ми сподіваємося на розуміння з боку туркменської сторони", - сказав Єхануров.

Він відзначив, що Україна може "істотно розширити рівень співробітництва в Туркменістані" шляхом збільшення обсягів наданих послуг в області будівництва, а також шляхом експорту українських товарів у Туркменістан.

Тим часом глава НАК "Нафтогаз" Олексій Івченко заявив у четвер, що Україна готова замінити товарні постачання, що залишилися, Туркменістану грошовими розрахунками, тим більше, що ціна газу при таких перерахунках складе $44 за тисячу кубометрів.

Івченко підкреслив, що відповідно до вже підписаних угод, "якщо переводиться якась частина товарних платежів у грошові, то ціна газу - 44 долари".

Він відзначив, що українська сторона з задоволенням погодиться на такий варіант і підпише додаткову угоду з цього приводу. "Тільки чомусь поки немає письмової пропозиції від туркменської сторони", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна", Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування