Нафтового монополіста на два роки закрили від жадібних очей

Четвер, 23 лютого 2006, 17:47

Верховна Рада заборонила приватизацію пакета акцій, що належать державі в статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Укрнафта", у 2006 - 2007 роках.

За закон "Про внесення змін у статтю 1 закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" у новій редакції проголосували 232 народних депутати з 399, що зареєструвалися в залі.

Раніше в цей день парламент не зміг перебороти вето президента на закон про заборону приватизації держпакету акцій ВАТ "Укрнафта" 2005-2006 роках. За подолання вето проголосував 201 депутат (необхідно 226).

Перший віце-спікер Адам Мартинюк, головуючий на засіданні, запропонував розглянути і прийняти аналогічний законопроект, змінивши час, коли не можна приватизувати держпакет у компанії "Укрнафта", на 2006-2007 роки.

Як повідомлялося, парламент 15 грудня минулого року прийняв закон, який передбачає доповнення закону "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації" положенням, що забороняє приватизацію держпакету акцій "Укрнафти" протягом 2005-2006 р.

У січні нинішнього року президент Віктор Ющенко запропонував відхилити цей закон. У пропозиціях глави держави відзначалося, що статутний фонд національної акціонерної компанії НАК "Нафтогаз України", відповідно до постанови ?747 від 25 травня 1998 року, формувався шляхом передачі в нього, зокрема, пакету акцій у розмірі 50%+1 акція, який належав державі в статутному фонді "Укрнафти".

Таким чином, пакет акцій у розмірі 50%+1 акція є власністю компанії "Нафтогаз України", уже включеної в перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, затверджений законом України "Про перелік об'єктів права державної власності, не підлягає в приватизації".

"Укрнафта" забезпечує більш 90% видобутку нафти в країні, 40% газового конденсату і 17% природного газу. Найбільшим міноритарним акціонером АТ, що контролює 42% його акцій, є група компаній, пов'язаних із Приватбанком (Дніпропетровськ).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування