Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин порадив будувати могильники на городах

Субота, 25 лютого 2006, 13:58

Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що в Україні не буде побудовано сховища відпрацьованого ядерного палива, навіть для власних потреб.

Про це він сказав у суботу на прес-конференції в Овручі Житомирської області, коментуючи заяву прем’єр-міністра Юрія Єханурова.

Литвин наголосив, що сьогодні люди живуть у відчутті постійного страху, і в них "немає гарантій, що спочатку пообіцяють будувати сховища для власних потреб, а потім не скажуть: давайте візьмемо відходи у сусідів чи інших країн".

Перед цим на зустрічі з жителями Овруча, а також представниками органів місцевого самоврядування різних районів Житомирської області Литвин наголосив, що в Україні не буде жодного могильника.

Він зауважив, що для цього, по-перше, необхідно провести консультативний референдум на тій території, де його планується розмістити, після чого відповідне рішення має затвердити парламент (якщо йтиметься про ядерні відходи з інших країн).

Литвин порадив тим, у кого "велика сверблячка", збудувати невеликий могильник у себе на городі і подивитися, що буде.

Крім того, голова ВР пообіцяв відреагувати на інформацію, що поширюється у житомирській пресі, про те, що нібито по регіону курсують залізнічні вагони з ядерними відходами.

Як повідомлялося, днями з'явилися несхвальні заяви політиків щодо контракту НАЕК "Енергоатом" з американською фірмою Holtec International з будівництва сховища відходів ядерного палива.

Так, 20 лютого лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила з приводу контракту НАЕК "Енергоатом" з американською фірмою Holtec International, що "йдеться про те, що без справжнього конкурсу, без будь-якої ради з суспільством, без жодних громадських обговорень підписано контракт на побудову на базі Чорнобильської атомної електростанції сховища для ядерних відходів, практично, могильника, причому не тільки для українських ядерних відходів".

Водночас голова Державного комітету ядерного регулювання України Олена Миколайчук наголосила, що це сховище вміщатиме тільки паливо українських АЕС.

24 лютого Єхануров заявив, що у сховищі відходів ядерного палива в чорнобильській зоні зберігатиметься виключно паливо, використане на українських АЕС.

Він також зазначив, що рішення про будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива приймалося не новим урядом, а ще урядом Віктора Януковича.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...