Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні повернули бізнесмена, що продавав крилаті ракети

Субота, 25 лютого 2006, 14:45

В Україну з Чехії екстрадовано російського бізнесмена Олега Орлова, що обвинувачується в незаконній торгівлі зброєю стратегічного призначення.

Літак з Орловим прибув у міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) у суботу вдень. З Орловим летів представник українського національного бюро Інтерполу Володимир Куянцев.

"Сьогодні в Україну був доставлений громадянин Російської Федерації Орлов, який був оголошений у 2004 році в міжнародний розшук у зв'язку з причетністю до торгівлі зброєю... Він був доставлений сьогодні в Україну для проведення подальших слідчих дій", - повідомив журналістам в аеропорту Куянцев.

Україна обвинувачує 57-літнього російського бізнесмена Олега Орлова в контрабандному постачанні восени 1999 року радіолокаційної станції П14Ф в Еритрею й у незаконному продажі крилатих ракет Х-55СМ (відомих також як AS-15, виготовлених в колишньому СРСР і здатних нести в тому числі ядерну зброю, дальність польоту - до 3000 км) Китаю.

До 2004 року Орлов проживав у Карлових Варах (Чехія), після чого попросив надати йому політпритулок. Одержавши відмову, він намагався виїхати в Об'єднані Арабські Емірати але був арештований у празькому аеропорту "Рузине" (Prague-Ruzyne Airport).

Верховний суд Чехії ухвалив передати Орлова українським правоохоронцям. Саму справу про незаконну торгівлю зброєю Служба безпеки України порушила в 2004 році.

По цій справі проходив екс-співробітник СБУ, генеральний директор ТОВ "Укравіазамовлення" Володимир Євдокімов, що був засуджений улітку минулого року апеляційним судом Києва до шести років позбавлення волі.

Також СБУ оголосила в розшук і суд дав дозвіл на затримання двох громадян Росії Орлова й Ігоря Шиленка, представника Орлова в Україні. У цій справі, по деякою інформацією, також фігурує екс-глава "Укрспецекспорту" Валерій Малев, що загинув у 2002 році в ДТП і громадянин Австралії Хайдер Сарфраз. Сарфраз теж загинув у ДТП у січні 2004 року.

У січні цього року Шиленко був екстрагований в Україну з Кіпру.

З української сторони ця угода про постачання зброї проходила через "Укрспецекспорт", а Євдокімов виступав посередником.

Президент України Віктор Ющенко підтвердив факт продажу крилатих ракет в Іран і Китай колишньою владою.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...