Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Польщі придумав, як наблизити Україну до НАТО і ЄС

Субота, 25 лютого 2006, 15:11

Президент Польщі Лех Качинський вважає, що Україна може вступити до Євросоюзу через 20 років, а до НАТО – вже через 3 роки.

Про це він сказав в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

"Коли ми кажемо про виконання критеріїв Євросоюзу, то маємо на увазі досить тривалий процес. Дуже великим успіхом для України буде завершення цього процесу через десять років. Найімовірніше, знадобиться двадцять", - вважає Качинський.

"Однак ситуація з НАТО має зовсім інший вигляд. Реальність така, що Україна протягом трьох років може стати членом альянсу", - зазначив він.

Він також зазначив, що Польща й надалі підтримуватиме демократичні перетворення в Україні.

"Українське питання — один з основних пріоритетів нашої зовнішньої політики... Я не знаю жодного політика в Польщі, який би не підтримував такого підходу. Ця позиція не піддається ніякій політичній кон’юнктурі", - сказав Качинський.

Він також зазначив, що газові домовленості між Україною та Росією "викликають у нас сумніви".

"На цю тему я говоритиму під час візиту до Києва з президентом Ющенком. Мені відомий весь спектр думок щодо даного питання. Сам від висловлювань поки утримаюся, але зауважу: ця тема дуже жваво обговорювалася під час мого візиту до Вашингтона", - сказав Качинський.

Він зазначив, що понад третину його розмови з президентом США Джорджем Бушем було присвячено Україні.

Він також повідомив, що має намір обговорити з українським президентом Віктором Ющенком питання енергетичної безпеки.

"До обговорення теми енергетичної безпеки треба підходити різнобічно. Насправді обговорення цього питання може стати для України великим шансом, здатним прискорити її зближення з НАТО і ЄС", - сказав він.

Відповідаючи на питання про традицію попереднього президента Польщі зустрічатися, крім влади, ще й з українською опозицією, Качинський сказав: "Часи змінилися, але традиція залишилася. Є в мене такі плани, але їхню "кухню" я б розкривати не хотів".

"Зізнаюся лише в тому, що є частина української опозиції, з якою я б хотів зустрічатися, а є частина, із якою — не дуже", - сказав він.

Качинський також розповів, що в Україні живуть четверо його троюрідних братів. "Хтось — у Полтаві, хтось — в Одесі. Де тепер живе мій троюрідний брат Віктор — успішний бізнесмен, котрий займався в Україні Інтернетом, — я, на жаль, не знаю. А от із тіткою — двоюрідною сестрою моєї мами, я сподіваюся в Одесі побачитися", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування