Серед власників "Інтера" – офшори і близькі до Кремля банки?

Понеділок, 27 лютого 2006, 11:39

Більшість українських телеканалів контролюються офшорними компаніями.

Про це в понеділок заявив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, ґрунтуючись на отриманій від органів державної статистики України інформації про засновників та власників одного з українських телеканалів.

Шевченко також заявив, що на сьогодні Україна не дотримується європейських стандартів у частині прозорості медіа-власності, необхідної для того, щоб громадяни могли чітко розуміти, "чому той або інший ЗМІ подає ту або іншу інформацію", а також для того, щоб орієнтуватися "чому одні ЗМІ сприятливо ставляться до однієї політичної сили і критично до іншої".

Шевченко також зазначив, що ситуація з телеканалами значно гостріша, ніж із друкованими ЗМІ.

Інститутом Медіа Права також була оприлюднена схема медіа-власності одного з найбільших телеканалів України - телеканала "Інтер".

Схема власності охоплює 3-5 рівнів засновників. Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій, засновниками ЗАТ "Українська незалежна ТВ-корпорація" (телеканал "Інтер") є асоціація "Діловий світ" (51%), ТОВ "Пегас телебачення" (20%) і московське ОРТ (29%).

У свою чергу 82,5% ТОВ "Пегас Телебачення" володіє Ігор Плужніков (член СДПУ(о).
Але, як відомо, він помер у червні 2005 року, а про нового власника нічого не відомо, оскільки дані про засновників були отримані Інститутом Медіа Права в грудні, а інформація в Головному міжрегіональному управлінні статистики була станом на жовтень.

Іншими 17,3% ТОВ "Пегас телебачення" володіє компанія "Пегас Енд Оверсіз Сейлз Лімітед", заснована на Британських Віргінських островах, отже - в офшорній зоні.

Щодо ОРТ (Росія), то Шевченко поінформував, що в державному реєстрі даних нема, але, відповідно до неофіційної інформації, ОРТ засновано групою російських банків, "близьких до Кремля".

Третій власник "Інтера" - асоціація "Діловий світ" - заснований п'ятьма компаніями: ТОВ "Берстед Україна", ТОВ "Р.И.Ф.-Сервис", ТОВ "Плау Ентерпрайзес", ЗАТ СК "Синдек" і адвокатською фірмою "Коннов і Созановський".

У свою чергу більшістю акцій цих компаній володіє компанія "Берстед Лімітед", заснована на Британських Віргінських островах. Також з'ясувалося, що вона має невеликий відсоток у ТОВ "Пегас телебачення".

З цієї схеми, за словами Шевченка, можна зробити висновок про те, що значною і такою, що контролює кількістю акцій "Інтера" володіє компанія, заснована в офшорній зоні, а значить з'ясувати, хто саме стоїть за цією компанією, неможливо.

***

Водночас, як повідомив заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ігор Курус, закритість інформації про медіа-власність в Україні не пов'язана з політикою.

Ліга

Читайте також детальніше про особливості передвиборчої кампанії в розділі "Вибори":

Що зробить Єхануров заради Януковича

Як воюють з "Нашою Україною" у вотчині Януковича

Скільки і хто платить за рекламу



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування