Українці заплуталися в партіях і будуть стояти в черзі

Понеділок, 27 лютого 2006, 11:45

У порівнянні з минулими виборами, нинішня виборча кампанія проходить більш демократично і вільно, але при цьому існує низка проблем об'єктивного характеру.

Про це заявив голова правління Комітету виборців (КВУ) Ігор Попов у понеділок у ході "круглого столу" "Місцеві вибори в Україні".

У першу чергу, ці проблеми стосуються загальнополітичної системи і способу формування місцевих органів самоврядування.

Попов переконаний, що норма про імперативний мандат на місцевому рівні введена в українське законодавство передчасно.

Також передчасним, на його думку, є упровадження високого ступеня недоторканності для депутатів місцевих рад. Експерт згоден, що депутати місцевих рад повинні бути захищені, але на сьогоднішній день рівень захисту він вважає занадто великим.

На думку представника КВУ, ускладнює виборчий процес і те, що українці заплуталися в розмаїтості блоків, партій та їхніх політичних програм.

Крім того, ЗМІ більше уваги приділяють парламентським виборам, унаслідок чого про місцеві вибори виборець одержує недостатню кількість інформації.

Також Попов звернув увагу на низку організаційних проблем під час виборчої кампанії.

Зокрема, проблемою є існування двох списків виборців і велика кількість бюлетенів, що призведе до черг під час голосування.

Представник КВУ підкреслив, що у виборчих списках присутні кандидати, що не користуються довірою у виборців, а також кандидати з кримінальним минулим.

Залучення таких осіб у результаті виборів у державні органи підірве авторитет влади в очах виборців.

Крім того, експерт звернув увагу, що партії виявилися не готовими до своєї ролі в організації виборів. Це, зокрема, стосується висування кандидатів до складу виборчих комісій.

У той же час Попов переконаний, що більшість зазначених проблем - об'єктивні, а не результат злого наміру, тому їх усунути набагато простіше.

Ліга

Читайте також детальніше про особливості передвиборчої кампанії в розділі "Вибори":

Що зробить Єхануров заради Януковича

Як воюють з "Нашою Україною" у вотчині Януковича

Скільки і хто платить за рекламу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування