Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма розповів про вошивого і кожух та пожалів Кличка

Понеділок, 27 лютого 2006, 13:38

Екс-президентові України Леоніду Кучмі пропонували створити свій блок на виборах, але він відмовився.

"Я завжди і раніш заявляв, що на третій президентський термін не піду, незважаючи на рішення конституційного суду, який дозволив. Хоча цим і спекулювали до самого останнього дня. Як потім спекулювали тим, що я в депутати піду, блок свій створю", - сказав він в інтерв'ю журналу "Коммерсант-Власть".

"Було багато пропозицій, щоб створив свій блок, а не до когось іти. Так, такі пропозиції були. Але це вже не моє", - додав екс-президент.

При цьому він не назвав, які саме сили робили йому таку пропозицію.

За словами Кучми, "там (у політиці) такий простір", що "немає позитивних емоцій".

"Сьогодні там у повітрі витає один тільки негатив", - вважає екс-президент.

Він також поскаржився, що в Україні політики не вміють іти з влади: "От програють партії вибори, але за це саме тримаються, як вошивий за кожух".

Кучма вважає, що президентові Ющенку не вдасться відмінити політичну реформу.

"Її скасувати немає ніяких можливостей. Це нереально. Зараз у нас головна діюча особа - парламент. І з ним ніяк не вийде боротися. Я ж проводив уже референдум в 2000 році (всеукраїнський референдум з питань скорочення повноважень парламенту). Ну і що? Парламент хрест поставив на всьому цьому. І крапка. Хоча далеко за 80% проголосували за", - додав він.

На питання, чи вдасться "при такому різношерстому парламенті сформувати ефективний уряд", Кучма припустив, що, "звичайно, шишок буде дуже багато".

"Але треба і через це пройти. Тільки потрібно ще масу законодавчих актів прийняти. Але ніхто ж нічого не робить! Цілий рік уже ніхто нічого не робить! Щоб ця конституція запрацювала", - відзначив він.

"Звичайно, нам треба рухатися цим шляхом. У Росії повинна бути президентська форма правління, і не повинна обговорюватися ніяка інша модель. А на Україні може бути парламентсько-президентська. Але ми ж нічого не робимо, щоб вона запрацювала", - вважає екс-президент.

Що стосується україно-російського протистояння в газовій сфері, то Кучма вважає, що воно виникло не через вибори.

"Ні, ніякого загострення під вибори не було. Це почалося давно, ще коли Путін заїхав у Київ по шляху з Парижа. Тоді-то йому офіційно президент України запропонував перейти на відкриті механізми. Ви нам - газ, ми вам - гроші. Ми вам транспортуємо, ви нам -гроші. Запропонували Росії перейти на чисті грошові відносини", - нагадав екс-президент.

"Це була дурість, ніякого злого наміру там не було. А Росія схопилася двома руками, тому що їй все абсолютно байдуже. Платити за транспортування газу доларами - для Росії це зовсім не проблема. Ну а раз питання про перегляд угоди один раз сплило, виходить, з'явилася можливість переглядати і ціни.... Отут знаєте як: спробуй тільки щось зачепити, а воно як сніжний ком - з'являється відразу багато проблем", - відзначив він.

На питання про листівки Пори, де він зображений разом з Януковичем і Ківаловим під написом "Чому вони не сидять", Кучма відповів, що "навіть не хоче на цю тему якось дискутувати".

"Вони просто намагаються вивести когось з терпіння. Але мене з терпіння не виведеш. Позиватися я з ними не буду. Вважаю це нижче свого достоїнства. А те, що під це потрапив Кличко, так це йому честі не робить. Мені шкода його просто", - відзначив Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування