Путін влаштував газову кризу, бо боїться Ющенка?

Вівторок, 28 лютого 2006, 09:53

Американська преса вважає російсько-українські газові домовленості небезпечними.

Видання "Вашингтон Пост" називає вибухонебезпечною українсько-російську домовленість, зауважуючи, що "ця угода може змінити рівновагу сил у значній частині східної Європи не на користь демократії".

Газета пише, що президент Росії Володимир Путін "розцінює нинішнє керівництво України як загрозу для свого власного недемократичного режиму і тому поставив українське керівництво перед вибором".

За оцінкою американських спостерігачів, йшлося або про зростання цін на пальне для пересічних українців, або про надання змоги Росії "надовго закріпитися в енергетичній інфраструктурі України і таким чином знову влаштувати газову кризу".

На думку журналістів "Вашингтон Пост", президент Віктор Ющенко та прем’єр Юрій Єхануров "обрали другий варіант, бо погодилися віддати величезні прибутки невідомим особам".

Коли, як пише газета, американські урядовці питали керівників України про деталі газової угоди, то вони заявляли, що "не мали вибору і казали, що не знають, хто стоїть за компанією-посередником" "РосУкрЕнерго".

Видання нагадує про підозри, що за швейцарською компанією можуть стояти високопосадовці та представники організованої злочинності як з Росії, так і з України.

"Якщо наступний український уряд сформують прозахідні партії (а зараз у цьому певності немає), то президент Буш міг би змусити їх відмовитися від газової угоди, ставлячи це як передумову тіснішої інтеграції України з НАТО", - пише "Вашингтон Пост".

Але, за словами журналістів видання, вірогідно, що такий крок призведе до нового протистояння між Путіним та Україною, "в якому Києву знадобиться підтримка США і ЄС саме в той момент, коли Захід розраховує на допомогу Кремля у відносинах з палестинцями та Іраном".

"Білий Дім також може закрити очі на газовий імперіалізм Путіна. Українці, зрештою, можуть самі звільнитися від задушливих обіймів Росії. Але не виключено, що зійде нанівець один із демократичних проривів часів президента Буша", - припускає американська газета.

радіо "Свобода"

Читайте також детальніше про особливості передвиборчої кампанії в розділі "Вибори":

Що зробить Єхануров заради Януковича

Як воюють з "Нашою Україною" у вотчині Януковича

Скільки і хто платить за рекламу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News