Україна підозрює Придністров'я у самоблокуванні

П'ятниця, 10 березня 2006, 14:30

У секретаріаті президента вважають, що складна ситуація на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону має, швидше за все, політичний, а не економічний характер.

Про це заявив тимчасов виконуючий обов'язки керівника головної служби з питань соціально-економічної політики секретаріату президента Павло Гайдуцький.

Правила, що застосовуються зараз на українсько-молдовському кордоні, були прийняті ще в 2003 році.

"І вони усім відомі, і нічого нового український уряд не застосував. Вони були тимчасово припинені в 2004 році, а зараз вони просто відновлені", - уточнив Гайдуцький, додавши, що такі правила діють у більшості країн.

Гайдуцький припустив, що керівництво Придністров'я і структури, що працюють у цьому регіоні, швидше за все, "не хочуть йти на уклін до Молдови", щоб одержати необхідні документи.

У той же час наша держава "за міжнародними стандартами не може приймати до розгляду документи, завірені печатками і штампами невизнаної країни".

Україна стверджує, що з її боку немає ніякого блокування вантажів на кордоні.

"З української сторони товари йдуть, вантажі йдуть, і транспорт рухається. З придністровської сторони спостерігається затримка вантажів, хоча, напевно, не в таких обсягах, як розповідається", - підкреслив Гайдуцький.

Він додав, що ситуація, що склалася, наводить на думку про самоблокування з боку Придністров'я, "щоб роздути цю проблему".

Представник секретаріату президента підкреслив, що на кордоні з Придністров'ям діють загальноприйняті стандарти оформлення документів, такі ж, як і на білоруському або російському кордоні.

Рано чи пізно Україна повинна була прийти до такої стандартизації, і керівництву Придністров'я слід це усвідомити.

Як повідомлялося, відповідно до нових правил, документи на товари, що перевозяться через кордон повинні бути завірені штампами і печатками Молдовської республіки.

Крім того, усі придністровські підприємства, що займаються експортом-імпортом продукції, повинні бути зареєстровані в торгово-промисловій палаті Молдови.

У той же час прем'єр-міністр Юрій Єхануров не бачить потреби якимось чином відповідати на занепокоєння депутатів Держдуми Російської Федерації щодо блокади Придністров'я.

"В України є позиція, і її треба поважати. Крапка. Нехай собі заявляють, у нас теж депутати роблять офіційні заяви", - сказав Єхануров.

Як відомо, 10 березня Держдума РФ ухвалила заяву, в якій йдеться про те, що введення нового митного режиму на українсько-придністровському кордоні завдає масштабних збитків економіці Придністров'я і "може спричинити гуманітарну катастрофу" у невизнаній республіці.

Українська правда за матеріалами Ліга, УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News