Ющенко порадив вчити російську мову й не слухати політиканів

Субота, 11 березня 2006, 18:42

В Україні розробляється програма розвитку освіти на наступні п’ять років з урахуванням перспективи європейської інтеграції.

Про це заявив президент Віктор Ющенко у своєму щотижневому радіозверненні до нації.

За словами президента, він і його команда докладають чимало зусиль для омолодження влади.

Ющенко повідомив, що влада суттєво збільшила державне фінансування освіти. "Минулого року зведений бюджет освітньої галузі склав майже 26 мільярдів гривень. Це майже на 7 мільярдів більше, ніж у 2004 році", - сказав він.

Цього року фінансування освіти з держбюджету зросло ще на 20%, а з місцевих бюджетів – більш ніж на чверть, повідомив Ющенко, зазначивши, що значна частина цих коштів йде на підвищення зарплати вчителя і викладача.

"В центрі уваги влади й проблема створення гідних умов для навчання. Тільки на програму реконструкції та ремонту гуртожитків по спеціальному фонду піде приблизно 25 мільйонів гривень", - сказав президент.

Він також повідомив, що було збільшено обсяги прийому студентів у вищі навчальні заклади за державним замовленням. На сьогодні, за словами президента, ця цифра складає 54%. Крім того, 2005 року темпи приросту абітурієнтів – випускників сільських шкіл складають 20%.

"Я вимагатиму від профільного міністерства створити всі умови для проведення чесних вступних іспитів і подолання корупції в освітянський сфері", - підкреслив президент.

За його словами, вже зараз розпочато перехід до зовнішнього незалежного тестування випускників шкіл, а також поєднання випускних та вступних іспитів до вищих навчальних закладів.

"Цього року тести будуть апробовані в різних регіонах України, і надалі будуть поширені на загальнонаціональному рівні. Вузи мають бути майданчиком для змагань інтелекту студентів, а не гаманців їх батьків", - наголосив Ющенко.

Президент також відзначив, що вітає позицію тих молодих людей, які шанують рідну мову. "Вільно володіти українською, а також російською, англійською, німецькою, французькою – це ознака сучасної, освіченої молодої людини", - сказав він.

"Мене як президента України надзвичайно турбує те, що й сьогодні певні політичні сили у передвиборчих баталіях знову провокують спекуляції навколо мовного питання", - зазначив Ющенко.

"Вірю, що молодь прекрасно усвідомлює, де насправді є турбота про розвиток культури і духовності, а де – політиканство і виборча кон’юнктура", - підкреслив президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування