Придністров'я образилося на Україну через автомати Калашникова?

Субота, 11 березня 2006, 19:58

Президент Молдови Володимир Воронін вважає причиною конфлікту на українсько-придністровському кордоні експорт Придністров'ям зброї.

Про це він сказав у суботу ввечері, виступаючи в прямому ефірі національного телебачення.

За словами Вороніна, вся проблема виникла через те, що "Тирасполь виготовляє й експортує зброю, установки "Град", автомати Калашникова та інше озброєння".

"Вони не хочуть позбавлятися всього цього, тому і не хочуть працювати легально в правовому полі... Вони бояться, що вийде на поверхню трафік озброєнь. Тому і розв'язали істерію навколо так званої економічної блокади. Ніякої блокади немає", - сказав Воронін.

Він підкреслив, що ні Молдова, ні Україна не повинні відмовитися від режиму проходження вантажів на кордоні, що діє в усьому світі.

"Якщо ми витримаємо, і Україна вистоїть, то в Тирасполя пропаде інтерес до трафіку озброєння, а після цього Смирнов і його камарилья нікого вже цікавити не будуть", - заявив Воронін.

Президент додав, що Молдова зараз повинна діяти відповідно до запропонованого президентом України Віктором Ющенком планом придністровського врегулювання, що передбачає демократизацію і демілітаризацію Придністров’я.

"Будь-які інші переговори, які нав'язують нам тираспольські лідери, щоб випросити собі нові пільги і можливості безтурботно існувати далі, неефективні", - уклав Воронін.

Він також категорично відкинув можливість збройного зіткнення в Придністров’ї.

"Зараз багато говорять про те, що Молдова готується нападати на Придністров’я, щоб силовим шляхом вирішити придністровську проблему. Це дурощі, плід чиєїсь хворої уяви", - заявив Воронін.

Разом з тим, він вважає неефективними переговори з врегулювання придністровського конфлікту за участю тираспольських лідерів.

Коментуючи заяву лідера Придністров’я Ігоря Смирнова про вихід з переговорного процесу, Воронін дав зрозуміти, що не варто шкодувати про це. "Вивчаючи хід переговорів, я задаюся питанням: а чи потрібні тираспольські лідери на переговорах?", - сказав Воронін.

За його словами, не слід вести переговори з нинішніми тираспольськими лідерами, "а потрібно готувати демократичні вибори, щоб вести переговори з представниками громадянського суспільства з новою демократичною владою, але не з тими, хто узурпував владу і стріляв у молдаван під час збройного конфлікту".

Воронін також заявив, що хотів би обговорити ситуацію в Придністров'ї з президентом Росії Володимиром Путіним під час свого візиту до Москви.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...