Від Лукашенка вимагають відпустити українців

Понеділок, 13 березня 2006, 18:25

В Україні глибоко стурбовані затримкою 12 березня білоруською владою шістьох українських громадян, які були присутні на зустрічі з виборцями одного з кандидатів у президенти Білорусії.

Також стурбованість викликало "насильницьке припинення репортажу з Мінська знімальної групи "5 каналу", у якому висвітлювався хід виборчої кампанії", говориться в заяві МЗС України, розповсюдженій у понеділок.

"Українська сторона розглядає даний факт як порушення невід'ємних прав згаданих громадян України, що гарантовані міжнародно-правовими зобов'язаннями Республіки Бєларусь і загальновизнані міжнародно-правові документи", - відзначається в заяві.

МЗС також "із занепокоєнням відзначає, що безпідставні затримання громадян України в Республіці Бєларусь отримують останнім часом системний характер".

"Викликає нерозуміння і те, що до цього часу дипломатам посольства України не була надана можливість зустрітися з затриманими громадянами України", - сказано в повідомленні.

МЗС відзначає, що це суперечить положенням статті 36 Віденської конвенції про консульські зносини від 24 квітня 1963 року і порушує невід'ємне право кожного громадянина на зустріч з консульською посадовою особою своєї держави.

"Стає усе більш очевидним, що в останній період дії влади Республіки Бєларусь по обмеженню передвиборної агітації, свободи зборів і вільного функціонування ЗМІ йдуть врозріз з добровільно узятими зобов'язаннями країни перед ОБСЄ і не відповідають демократичним нормам і стандартам", - відзначається в документі.

"Україна, що завжди діяла на користь виведення Республіки Бєларусь з міжнародної ізоляції, закликає білоруську владу поважати політичні права і свободи громадян", - заявляє МЗС.

Також міністерство закликає Бєларусь "забезпечити умови для безперешкодного висвітлення в ЗМІ виборчої кампанії кандидатів, а також неухильно дотримуватися зобов'язань перед ОБСЄ щодо проведення вільних і демократичних виборів".

"Українська сторона закликає негайно звільнити затриманих громадян України", - заявляє український МЗС.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування