Ющенко знає, хто стоїть за скандалом з "РосУкрЕнерго"

Вівторок, 14 березня 2006, 12:31

Президент Віктор Ющенко заявляє, що українська сторона досі не має достатньої інформації щодо засновників газового посередника "РосУкрЕнерго".

"Українська сторона не знала і до цього часу, я відверто вам скажу, не знає, хто є засновниками цієї структури", - сказав Ющенко на прес-конференції у вівторок.

Президент зазначив, що, "на жаль, українських можливостей недостатньо" для того, щоб дізнатися про засновників цієї структури.

"Я звернувся до всіх організацій, структур, керівників, дав доручення уряду офіційно звернутися до "Газпрому", Райфайзен-банку про надання повної інформації про історію та засновників цієї структури", - сказав Ющенко.

За його словами, влада робить все можливе, щоб отримати інформацію про "РосУкрЕнерго" "і виголосити їх у ЗМІ, наскільки це може бути можливим українській стороні".

Ющенко нагадав, що до "РосУкрЕнерго" посередником у постачанні газу була компанія "Ітера", "яка забирала 43% від обсягів поставок газу за послуги".

"Після "Ітери" другою структурою стала "Єуралгаз", який брав 37,5%. Ми не знаємо, хто був засновником першої структури, хто був засновником другої структури. Я скажу, великого бажання не маю і досі", - повідав президент.

"Україна до цих проектів не має жодного відношення", - додав він.

Ющенко нагадав, що у 2004 році була призначена структура "РосУкрЕнерго" для забезпечення постачання російського газу в Україну, "яка брала майже 37% того об’єму, який вона постачала".

Високий рівень цікавості до "РосУкрЕнерго" з боку громадськості Ющенко пов’язує з тим, що певні політичні сили "отримали певний дискомфорт з утворенням цієї сили і втратою тих вигод, які вони отримували ще декілька років тому по газу і по фінансах".

"Враховуючи те, що деякі сили хотіли зробити ревізію часу і вернути на поле гри ті структури, з якими їм вдавалося співпрацювати, виникла політична полеміка, що "РосУкрЕнерго" це не прозора, не відкрита структура", - сказав він.

Ющенко вкотре наголосив, що українські державні органи не мають відношення до "РосУкрЕнерго", яка, за його словами, також продає газ Німеччині та Австрії.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування