Від України і Росії чекають нового спектаклю

Середа, 15 березня 2006, 11:07

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що угоду між Росією і Україною в газовій сфері буде перглянути після виборів

Про це йдеться в квартальному звіті Fitch, розміщеному на сайті агентства.

У документі наголошується, що досягнуту в січні угоду дотепер не підписано, а це означає вірогідність відновлення переговорів.

Агентство зазначає, що аномально низькі температури нинішньою зимою призвели до того, що НАК "Нафтогаз України" була вимушена направляти на внутрішнє споживання більші обсяги російського газу, ніж було обумовлено в контрактах.

В результаті, відносини між "Нафтогаз України" і "Газпромом" стали ще більш напруженими.

Агентство, враховуючи намічені на березень парламентські вибори в Україні, припускає, що політична криза, що почалася після того, як Верховна Рада проголосувала за зняття з поста прем'єр-міністра країни (на думку багатьох спостерігачів, причиною тому послужило підписання невигідної газової угоди), може стати лише початком "спектаклю в театрі політичних дій".

Fitch вважає, що угода з "Газпромом" буде центральною темою в напружених політичних кампаніях опозиційних груп.

4 січня 2006 року НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" досягли домовленості щодо поставок російського газу до України.

2 лютого НАК "Нафтогаз України" і "РосУкрЕнерго" створили спільне підприємство ЗАТ "УкрГаз-Енерго" для поставок газу до України.

Крім того, ЗАТ "УкрГаз-Енерго" і компанія "РосУкрЕнерго" підписали 5-річний контракт про поставки середньоазіатського і російського природного газу до України за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування