На Тимошенко зашурували більше всього "бруду" і добра

Середа, 15 березня 2006, 14:54

За два тижні до дня виборів у новинах на українських телеканалах стало з'являтися менше маніпулятивних технологій.

Про це свідчать результати моніторингу телепрограм новин на провідних телеканалах за 6-12 березня 2006 року, презентовані на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Моніторинг проводиться комітетом "Рівність можливостей" і асоціацією "Спільний простір".

Глава комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев відзначив, що однієї з причин такої тенденції стала "деяка розгубленість", у якій, на його думку, зараз знаходяться передвиборні штаби через те, що практично не залишилося можливості серйозно змінити уподобання виборців.

У свою чергу, керівник асоціації "Спільний простір" Юрій Нестеряк відзначив, що іншою причиною такої тенденції стала коректність ЗМІ, яка значно зросла останнім часом.

Абсолютним лідером (і в позитивній, і в негативній, і в нейтральній тональностях) уваги теленовин на цьому тижні став Блок Юлії Тимошенко: 4 тис. секунд загального часу новин було присвячено цьому блокові в нейтральній тональності, 390 - у позитивній і 422 сек. - у негативній.

Друге місце по перевазі негативної тональності зайняла Партія регіонів: 370 секунд - у негативній тональності, 2 тис. 522 секунд - у нейтральній і 69 секунд - у позитивній тональності.

Друге місце за позитивом і третє - за негативом на цьому тижні зайняв блок "Наша Україна": 163 секунди в позитивній тональності, 192 секунди - у негативній і 2 тис. 498 секунд - у нейтральній.

За кількістю опублікованих партійних послань лідером цього тижня стали Партія регіонів і БЮТ, яким вдалося через ЗМІ передати по 6 своїх послань.

Однак тільки 3 з повідомлень Партії регіонів і 1 з повідомлень БЮТ стосувалися найбільш актуальних проблем суспільства, таких як політика цін і податків, виведення зарплат з "тіні", подолання бідності, соціальний захист населення, пенсійна політика тощо.

Крім них свої повідомлення змогли опублікувати тільки СПУ (всього 2, з них - 1 з основних проблем) і блок "Наша Україна" (1 повідомлення з основних проблем).

Говорячи про всеукраїнську пресу, експерти відзначають, що СПУ втратила свою першість, тому що цій партії на минулому тижні було присвячено 46,8 тис. друкованих знаків, а Блокові Литвина - 48,2 тис. знаків. При цьому у відношенні цих двох політичних сил переважають повідомлення в позитивній тональності.

Третє місце за кількістю друкованих знаків зайняла Партія регіонів (45,1 тис. знаків), четверте - "Наша Україна" (35,4 тис.), п'яте - БЮТ (33,5 тис.). Щодо цих політичних сил переважають негативні повідомлення.

Останнє місце зайняла КПУ, який було присвячено 3,4 тис. друкованих знаків, в основному в нейтральній тональності.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...