Вибачатися за свого журналіста перед Україною доведеться всій Росії?

Четвер, 16 березня 2006, 20:25

Сюжет російського телеканалу "РТР" про можливе розміщення на території гарнізону "Макаров-1" таємної в'язниці ЦРУ був спробою дискредитації України, заявив міністр оборони України Анатолій Гриценко.

"Внаслідок дезінформації і, можливо, проведеної спецоперації, нанесено дуже значної шкоди іміджу України, її Збройним силам, офіцерам, що служать в гарнізоні "Макаров-1" і жителям цієї місцевості", - передає слова Гриценка "Інтерфакс-Україна".

За словами міністра, російський журналіст при підготовці сюжету не звертався ні в прес-службу Міноборони, ні до керівного складу відомства, ні до командира частини, "тому в широкі маси пішла інформація неправдива і неперевірена".

"Очевидно, що російська сторона повинна вибачитися і спростувати цю інформацію. І я говорю не тільки про телеканал "Росія", я говорю ширше - "російська сторона", оскільки цей об'єкт захищається на рівні міждержавних і міжурядових угод", - підкреслив Гриценко.

Міністр повідомив, що він і голова громадської колегії при міністрі оборони Анатолій Лопата, командуючий силами підтримки ЗСУ генерал-лейтенант Анатолій Собора побували всередині об'єкту і переконалися, що там немає ніяких ув'язнених.

Гриценко підкреслив, що для огляду об'єкту був запрошений аташе з питань оборони при Посольстві РФ в Україні генерал-лейтенант Володимир Кузьмичов, але той, не пояснивши причини, проігнорував запрошення.

Глава оборонного відомства спростував обвинувачення російського тележурналіста на свою адресу, а також на адресу начальника Генштабу - Головнокомандуючого ЗСУ генерал-полковника Сергія Кириченка про те, що нібито вони віддавали таємний наказ про переобладнання будинків на території "Макаров-1" під таємну в'язницю для 10 ув'язнених терористів.

Згадування в сюжеті про документи вінницької фірми "Тріумф", що нібито свідчать про виконання робіт з переустаткування будинків під в'язницю, міністр назвав "абсолютною брехнею".

"У Вінниці існує одна фірма за назвою "Тріумф", і вона займається кабельним телебаченням", - сказав він, додавши, що безпідставними обвинуваченнями цій фірмі також було нанесено значної шкоди.

Глава оборонного відомства підкреслив, що 25 липня 2005 року, коли він нібито віддав таємний наказ командиру авіабази в Озерному прийняти літак з ув'язненими, він перебував у відпустці в Криму і за законом не мав права віддавати ніяких наказів.

"Ні я, ні на той час тимчасово виконуючий обов'язки міністра оборони мій перший заступник Леонід Поляков юридично не мали права віддавати таких наказів. Тобто це також брехня", - заявив Гриценко.

Міністр оборони показав ксерокопію наказу, на який у своєму матеріалі посилався російський журналіст. Гриценко пояснив, що цей наказ - груба фальсифікація тому, що він неправильно оформлений, має грубі стилістичні помилки і неіснуючий номер.

Крім того, на документі відсутня гербова печатка, прізвище командира частини написано з граматичними помилками, а підпис підроблено.

Як відомо, раніше російський журналіст Аркадій Мамонтов у програмі "Спеціальне розслідування" на телеканалі РТР повідомив, що таємна в'язниця ЦРУ для ув'язнених з Афганістану й Іраку, можливо, знаходилася на території українського гарнізону "Макаров-1".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування