Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Київстар" пропонують продати росіянам за 5 мільярдів доларів

Понеділок, 20 березня 2006, 10:16

Норвезька компанія Telenor, яка володіє 56,5% компанії "Київстар", запропонувала російському оператору "ВимпелКом" заплатити за "Київстар" 5 млрд. доларів й паралельно консолідувати контрольний пакет акцій "ВимпелКому" в одного інвестора.

Раніше "ВимпелКом" висловлював бажання обміняти свої акції на 100% українського оператора, передають Українські новини.

"Telenor сьогодні запропонував російському мобільному операторові "ВимпелКом" купити 100% українського мобільного оператора "Київстар" за готівку", - сказано в повідомленні прес-служби Telenor.

Відповідно до повідомлення, компанія також готова на конкурсних умовах купити пакет акцій "ВимпелКому" у російської "Альфа Груп" або продати свій пакет акцій російському оператору на тих же умовах.

Така пропозиція стала відповіддю на пропозицію, яка надійшла 8 лютого від "ВимпелКому", купити "Київстар" за 5 млрд. доларів, але заплатити при цьому своїми акціями.

Норвезька компанія також запропонувала заплатити не менш як 5 млрд., але готівкою, і встановила 31 березня кінцевим строком для одержання заяв про намір вести переговори щодо цієї пропозиції від "ВимпелКому" і російської "Альфа Груп", яка через свою дочірню компанію Altimo володіє 43,5% "Київстару" й 32,9% "ВимпелКому".

Зі слів виконавчого віце-президента Telenor Яна Едварда Тігесена, така пропозиція буде вигідною для всіх сторін і створить підстави для припинення атак "Альфи" на частки в статутних фондах "ВимпелКому" й "Київстару", які належать норвезькій компанії.

Він додав, що водночас компанія не готова продати "Київстар", поки не буде створено механізм, який забезпечить припинення атак "Альфи".

Як повідомляло агентство, у лютому "ВимпелКом" запропонував за "Київстар" 5 млрд. своїми акціями.

"ВимпелКом" запропонував також прийняти на себе зобов'язання "Київстару" по боргах.

Telenor не висловив зацікавленості в такій угоді, оскільки в разі її здійснення втратив би можливість консолідувати фінансові результати "Київстару", і його частка у "ВимпелКомі" практично зрівнялася б із часткою "Альфи".

Між Telenor й "Альфою" близько року триває конфлікт, який стосується виходу "ВимпелКому", у якому норвезькій компанії належать 26,6%, на Україну.

У листопаді 2005 "ВимпелКом", не одержавши схвалення 80% ради директорів, однак заручившись підтримкою "Альфи" і міноритарних акціонерів, купив українського оператора мобільного зв'язку "Українські радіосистеми" (мережа WellCOM) за 231,3 млн. доларів.

Telenor угоду не схвалював, вважаючи її невигідною, а запропоновану за WellCOM суму завищеною, і оскаржив цю угоду в суді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:12
Із 120 тонн проданого бурштину з України легальні тільки десь 40-50 – Мазепа
12:05
Голова МЗС Польщі: РФ бреше, що Польща хоче анексувати частину України
11:59
У Повітряних силах розповіли, чим РФ ударила по Смілі Черкаської області
11:55
У березні підприємці отримали кредитів на 4 мільярди за держгарантіями на портфельній основі
11:45
З 2022 року в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:40
Акції Meta впали на 19% після оприлюднення планів збільшення інвестицій у ШІ
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
Усі новини...