Джерела, яким довіряє Ющенко, засудили Лукашенка

Понеділок, 20 березня 2006, 15:21

Вибори у Білорусі не відповідали загальноприйнятим стандартам і не були ані чесними, ані вільними.

"Втручання у виборчий процес державної влади і масові затримання показали неповагу до базових прав людини, а також викликають сумнів у тому, що керівництво Білорусії готове прийняти політичну конкуренцію", - зауважується в прес-релізі ОБСЄ.

Організація також зазначає, що кандидати від опозиції мали труднощі в донесенні програм до громадськості, у той час як "президент Олександр Лукашенко мав необмежений доступ до преси, що була винятково доброзичливою до нього".

На держслужбовців і студентів чинився тиск із метою не допустити їхньої участі у виборчій кампанії опозиційних кандидатів, передає висновки ОБСЄ "Інтерфакс-Україна".

На думку організації, також проблематичним був підрахунок голосів. У багатьох випадках результати голосування підводилися олівцем, і спостерігачів не підпускали на необхідну відстань, щоб стежити за тим, як проставляються оцінки на бюлетенях.

ОБСЄ також нагадує, що більш 30% виборців проголосували достроково. Недолік заходів безпеки при збереженні виборчих скриньок також збільшував можливість фальсифікацій.

В свою чергу президент Віктор Ющенко ще вранці заявив, що позиція України щодо виборів у Білорусі буде базуватися на висновках, зроблених ОБСЄ.

"Ми очікуємо на оцінку представниками ОБСЄ цих виборів, і на цьому буде базуватися політична позиція України з даного питання", – зазначив Ющенко, слова якого наводить прес-служба президента.

Він також наголосив, що оцінка представників ОБСЄ – "найбільш фахова, повна, об’єктивна оцінка виборчого процесу у будь-якій країні, у тому числі Білорусі".

Негативну оцінку виборам президента в Білорусії вже дали єврокомісар Беніта Ферерро Вальднер та представники інших західних країн.

У понеділок свої висновки стосовно білоруських виборів оприлюднить і місія Парламентської асамблеї ради Європи.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу також в понеділок мають зустрітися у Брюсселі, де обговорять результати виборів у Білорусі. Очікується і рішення по запровадженню санкцій.

У свою чергу "Сполучені Штати не визнають результатів виборів (президента Білорусії)", заявив прес-секретар Білого дому Скотт Маклеллан.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...