Європа вимагає від Лукашенка нових виборів

Вівторок, 21 березня 2006, 13:27

Європейський парламент визнав вибори президента Білорусі недемократичними і закликав провести нові вибори, чим підтримав вимоги білоруської опозиції.

"Олександр Лукашенко не може бути визнаний президентом", - цитує Польське агентство преси позицію делегації Європарламенту, представників якої не допустили до спостереження за перебігом виборів у Білорусі.

Делегація Європарламенту, керівником якої був польський євродепутат Богдан Кліх, наголошує, що ці вибори відбулися в атмосфері страху і погроз.

Позиція делегації Європарламенту полягає у тому, що громадяни Білорусі мають право обирати президента на справді демократичних засадах, тому президентські вибори в країні повинні відбутися повторно відповідно до всіх міжнародних стандартів.

Голова найбільшої фракції у Європарламенті Ханс-Герд Петерінг зазначив, що Європарламент підтримуватиме білоруську опозицію у її прагненнях до нових справедливих виборів.

Він підкреслив, що 82% підтримки на виборах для Лукашенка можна назвати єдиним словом - "фарс".

Петерінг закликав владу Білорусі випустити усіх затриманих опозиціонерів, а також закликав не застосовувати силу.

Він висловив повну підтримку кандидату від об’єднаної опозиції Олександру Мілінкевичу, а також усім демократичним силам, неурядовим організаціям у їх прагненні до демократії і свободи у Білорусі.

Президент Європарламенту Жозе Борель засвідчив, що недотримання міжнародних стандартів у поєднанні з постійним погіршенням політичної ситуації та порушенням фундаментальних прав людини у Білорусі не залишиться поза увагою Євросоюзу у його відносинах з Білоруссю.

Борель наголосив, що білоруські вибори характеризує велика кількість несправедливості, випадків застосування сили, арештів.

Європарламент висловив підтримку білоруській опозиції і закликав Євросоюз використати усі можливості, аби призвести до обмеження можливості дій білоруського режиму.

Європарламентарі вважають за необхідне розширити список представників білоруської влади, яким має бути заборонений в’їзд на територію країн Євросоюзу.

Також Європарламент домагається спрощення отримання віз для білорусів, у тому числі для представників неурядових організацій.

Європарламент пропонує створити додаткові програми молодіжного обміну Білорусі і країн ЄС.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...