РОСІЙСЬКИЙ МЗС ПІДТРИМАВ ХАРКІВСЬКИХ "ПОЛІТИКАНІВ"

Середа, 22 березня 2006, 09:26

Росія розраховує, що всі регіони України, як і Харків, визнають російську регіональною мовою.

Про це сказано в коментарі Департаменту інформації й друку Міністерства закордонних справ Росії, текст якого наводять Українські новини.

Росія позитивно оцінює рішення Харківської міської ради про надання російській мові статусу регіональної на підвідомчій їй території.

"Безумовно, це крок вперед. Відповідно до цього рішення російська мова в цьому великому місті України зможе використовуватися як мова офіційного спілкування. Нарівні з українською мовою нею буде вестися діловодство, листування з місцевими органами влади, двомовними стануть дороговкази", - сказано в коментарі.

Росія зазначає, що такого рішення очікують також і жителі інших регіонів.

"Цього чекають не тільки харків'яни, для 65-70% яких російська є рідною, але й мільйони інших російськомовних громадян України, органи місцевого самоврядування, українська інтелігенція", - заявляє МЗС Росії.

На підтвердження такої думки наводяться дані соціологічних опитувань, при цьому не зазначається їхнє джерело.

"Відповідно до останніх опитувань, на сході країни 93% респондентів вважають за необхідне надати російській мові статус державної й лише 6% опитаних не згодні з цим. На півдні України ідею надання російській мові статусу державної вже підтримали 80% населення", - сказано в коментарі.

МЗС Росії стверджує, що кількість прихильників такого рішення росте також у центральних і західних регіонах України.

"Хотілося б вірити, що це рішення Харківської міськради реально позначиться на ситуації з визнанням прав російської мови не тільки в Харківській області, але й в інших регіонах України", - зазначає російське зовнішньополітичне відомство.

Як повідомлялося, депутати Харківської міської ради на сесії 6 березня ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної у визначенні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

У свою чергу президент Віктор Ющенко назвав це рішення "політиканством".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування