Справу Гонгадзе спробують розсекретити

Середа, 22 березня 2006, 11:41

Розгляд справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе в Апеляційному суді перенесено на невизначений термін.

Засідання тривало трохи більше 30 хвилин, повідомляє кореспондент "Української правди".

На початку засідання суддя Ірина Григор’єва оголосила про те, що до суду надійшов лист від державного експерта щодо секретності інформації, яка міститься у матеріалах справи.

Водночас, за її словами, вона не може зачитати документ у відкритому режимі через гриф "цілком таємно".

Для подальшого розгляду справи, за словами судді, учасникам засідання необхідно отримати доступ до секретної інформації у відділенні №1 Апеляційного суду Києва.

На даний момент такий дозвіл мають представники державного обвинувачення. Дозвіл захисників підсудних не зареєстровано, а представники потерпілих ще не починали процедуру його оформлення.

Таким чином, процес відновиться після отримання доступу до секретності представниками обвинувачуваних та потерпілих.

Водночас адвокат матері вбитого журналіста Лесі Гонгадзе Андрій Федур не розуміє, навіщо такий дозвіл потрібен потерпілій. "Потерпілу не вибирають, її сина вбили", - сказав він.

Також суд долучив до матеріалів справи клопотання представників Лесі Гонгадзе Федура і Володимира Приходька, в якому вони просять надати їм на ознайомлення останній том справи.

У ньому, за їхніми словами, містяться результати судово-медичної експертизи щодо ідентифікації Таращанського тіла, проведеної німецьким інститутом медико-біологічної експертизи "Генедія".

За інформацією Федура, про наявність результатів експертизи у матеріалах справи представникам потерпілої повідомив керівник слідчого управління Грищенко.

У свою чергу суддя Григор’єва сказала, що таких матеріалів до суду не надходило і в останньому томі справи міститься суто обвинувальний вирок.

Водночас вона пообіцяла у разі надходження цієї інформації ознайомити з нею усіх учасників процесу.

У той же час представник потерпілої Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що оскаржуватиме в судовому порядку, як те передбачено ст. 17 Закону "Про державну таємницю" засекречення як самого висновку державного експерта з питань таємниць, так і ймовірно, частини матеріалів справи.

Про дату перенесення засідання суд повідомить додатково.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування