"Наша Україна" написала частину нової Конституції

Середа, 22 березня 2006, 14:08

Блок “Наша Україна” презентував перші результати роботи науково-експертної комісії з розробки тексту нової Конституції України.

"Сьогодні ми презентуємо перший продукт роботи, яка була задекларована "Нашою Україною" кілька місяців тому", - сказав на прес-конференції представник президента у парламенті Юрій Ключковський.

"Частина проробленої роботи – це, звісно, не остаточний текст, - зазначив Ключковський.

У запропонованому проекті внесено зміни до ст. 80 Конституції, яка визначає обсяг депутатського імунітету, "те, що в народі зветься депутатською недоторканістю".

"В запропонованій нами редакції значно звужується обсяг депутатського імунітету. Ми пропонуємо, щоб стаття формулювалася таким чином: “Народний депутат України не може бути затриманий чи заарештований без згоди Верховної Ради до набрання законної сили обвинувачувального вироку щодо нього, за винятком затримання на місці вчинення злочину”.

Таке формулювання, за словами Ключковського, дозволяє відкривати кримінальну справу, якщо є для цього підстави і на це не потрібно згоди Верховної Ради.

"По-друге, у разі наявності обвинувачувального вироку суду, який набрав законної сили, для подальшого відбування покарання теж не потрібна згода парламенту", - уточнив Ключковський.

Присутній на прес-конференції учасник науково-експертної ради, суддя Конституційного суду у відставці Володимир Шаповал зазначив, що зміни до Конституції, які частково стали діяти з 1 січня 2006 року, "дуже сильно розбалансували Конституцію".

"Це відразу стало позначилося на діяльності парламенту. Приміром, ми спостерігаємо постійні намагання Верховної Ради своїми постановами регулювати діяльність уряду", - сказав він.

"Все це привело до того, що зникла гармонія діяльності усіх гілок влади. Тому в ситуації, що склалася, могли бути 2 виходи. Або добиватися скасування цих змін і повернення до тексту Конституції 1996 року, що сьогодні вже політично недоцільно, або збалансувати Конституцію, вдосконалити її. Чим, власне, ми й займаємося", - сказав Шаповал.

Українська правда


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування