Хабарі за Ющенка виросли вдвічі, а депутатів купують по $50 тисяч

Середа, 22 березня 2006, 15:01

Щорічно чиновники одержують близько 40 млрд. гривень хабарів, заявив голова Християнсько-демократичної партії, співголова Блоку Народно-демократичних партій Віталій Журавський.

"Щорічно хабарники "заробляють" близько 40 мільярдів гривень. Це - гроші, вкрадені в платників податків", - сказав Журавський журналістам у середу в Житомирській області.

За його словами, Україна сьогодні є однією з найбільш корумпованих держав світу. "Корупція є додатковим до податкового навантаження фактором, який тисне на підприємництво і гальмує його розвиток", - сказав він.

"Середня сума хабара за минулий рік збільшилася вдвічі, і досягла 8,7 тис. гривень. Водночас, за перехід депутата з фракції у фракцію вимагають 50 тис. доларів. Таких переходів за 4 роки роботи парламенту 4-го скликання було більше 300", - заявив Журавський.

За даними лідера ХДПУ, на утримання правоохоронного "даху" використовується близько 60% доходів від контрабанди.

"Тенденцією є те, що кримінальні угруповання поступово витісняються зі сфери кришування малого і середнього бізнесу. Ці місця займають представники правоохоронних органів", - вважає співголова Блоку НДП.

За його словами, під час закупівель за бюджетні кошти сума "відкату" складає від 20% до 40%, у рамках держави це близько 40 млрд. гривень щорічно, які потрапляють до кишень чиновників.

"Більше за все процвітає хабарництво при будівництві доріг, домобудівництві, у банківській сфері, прокуратурі. Страждають від корупції і суди, одна з причин - їх клановість, саме це пояснює відсутність кримінальних справ, відкритих за фактами корупції в судах", - підкреслив Журавський.

За даними Журавського, найвищий рівень хабарництва відзначається у Києві, Київській, Одеській, Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Житомирській області й у Криму.

"Вихід є: по-перше, потрібно звільнити від кримінальної відповідальності жертв - людей, яких змушують давати хабара. По-друге: попався на одержанні хабара - отримуй 15 років позбавлення волі "від дзвінка до дзвінка", без права на помилування й амністію, з повною конфіскацією майна. Нова моральна влада зможе навести порядок у цій справі", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування