Тимошенко ненавидить Ющенка і хоче його "заманити у пастку"?

Середа, 22 березня 2006, 16:00

Українські політологи вважають, що виборча кампанія після дня голосування буде гострою - аж до розпуску президентом обраного парламенту.

Зокрема голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко прогнозує загострення ситуації під час і після виборів.

"Є побоювання, що в низці регіонів, в окремих містах вибори будуть зірвані", - зазначив він.

Політолог не виключив, що протягом тижня після дня голосування, а, можливо, і до оголошення офіційних результатів виборів буде відбуватися взаємне з'ясування відносин між політичними силами.

"Будуть спроби імітації якщо не Майдану, то хоча б масових протестів", - сказав він, зазначивши, що учасники парламентської кампанії будуть звинувачувати один одного у фальсифікаціях.

Фесенко вважає, що серйозний переговорний процес з приводу створення коаліції почнеться в середині квітня.

"Вже очевидно, що в "помаранчевому таборі" швидко пройшли дистанцію від любові до взаємної ненависті. Тимошенко ненавидить Ющенка, це треба говорити відкрито. Усі заяви про коаліцію - це передвиборна риторика, не більше того", - сказав він.

Політолог не виключив, що Тимошенко може піти на коаліцію, однак, "швидше за все, вона прагне "заманити в пастку своїх нещодавніх політичних партнерів з "Нашої України" і самого президента Ющенка: або їх змусити піти на компроміс з Партією регіонів, або просто довести ситуацію до розпуску Верховної Ради".

На думку Фесенка, частина представників Партії регіонів зацікавлена в розпуску парламенту, тому що в результаті дострокових виборів вони зможуть отримати контроль над місцевими органами влади.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов (балотується в депутати за списком партії "Віче") вважає, що новий уряд буде сформовано не раніше середини травня.

За його словами, з погляду коаліційних перспектив, є партії великі і партії "хвости". Так у "помаранчевої коаліції" партіями-хвостами є блок "ПРП-Пора" і Український народний блок Костенко і Плюща.

У Партії регіонів такими "хвостами" є Опозиційний блок "Не Так!", і Блок Наталі Вітренко "Народна опозиція".

Якщо такі "партії-хвости" не наберуть 3%, то в блоку "Наша Україна" і Партії регіонів буде більше можливостей для підписання "апаратного пакту про коаліцію". У противному разі, заявив Карасьов, існує можливість розпуску парламенту і проведення дострокових виборів.

"На цьому (дострокові вибори) буде грати "Наша Україна" і буде грати президент. Це також буде відігравати свою роль як коаліційний стимул", - вважає політолог.

Директор Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін (балотується в депутати за списком БЮТ) заявив, що не бачить особливої інтриги на рівні формування коаліції.

На його думку, швидше за все, будуть сформовані чотири коаліції протягом п'яти років роботи парламенту нового скликання.

Водночас, Видрін виключив можливість розпуску парламенту, зазначивши, що "у середині парламенту будуть відбуватися деякі мутації".

"Майбутня конфігурація парламенту не буде залежати від ідеології, від партій, а буде залежати від людей, а, точніше, від їхньої не політичної і не психологічної, а від їхньої аксеологічної сумісності. Саме вони будуть формувати кістяк, навколо якого буде обростати політичне майбутнє України", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...