Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для німців Бєларусь – не Україна

Середа, 22 березня 2006, 18:26

Глава зовнішньополітичного комітету бундестагу Манфред Грунд, який був спостерігачем від ОБСЄ в Бєларусі, вважає, що події в Мінську не можна порівнювати з Помаранчевою революцією в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій газеті Der Spiegel, переклад якої наводить Инопресса.ру.

"Я бачив окремі намети (на Мінському майдані): але якщо мова дійсно йде про революцію, то вже зараз видно, що за справу взялися дилетанти. Це ніяк не можна порівнювати з подіями в Україні", - заявив Грунд.

"У мене склалося враження, що політика була трохи відсунута на другий план, уступивши місце молоді, що хотіла змін і вимагала: дайте нам самим все організувати. Ідея про проведення цієї акції протесту, на мій погляд, виходить не від політичних партій", - додав він.

За його словами, фальсифікації на виборах відбувалися за 5 днів до офіційного дня виборів:

"День виборів, на мій погляд, пройшов відповідно до прийнятих норм. Закон про вибори, прийнятий у Білорусії, був дотриманий, 400 спостерігачів ОБСЄ були допущені на виборчі дільниці, і в нас не виникло почуття, що від нас щось ховають".

"Але проблема криється не в самому дні виборів, а в тому, що выдбувалося за тиждень до них", - підкреслив він.

"Відповідно до білоруського законодавства, громадянин країни може проголосувати за 5 днів до офіційної дати виборів. На виборчих дільницях, що я контролював, станом на ранок неділі проголосували 50% виборців", - розповів Грунд.

"Це значить, що люди голосували напередодні. У свою чергу, таке поспішне волевиявлення говорить про те, що багато виборців були просто змушені віддати свій голос", відзначив він.

Грунд також розповів, що один студентський гуртожиток був навіть закритий на вихідні для того, щоб студенти роз'їхалися по домівках і проголосували.

"Хто відмовився взяти участь у виборах, а за цим суворо стежили, втратив місце в гуртожитку. Це так званий "делікатний" тиск мав місце і на державних підприємствах: голосувати ходили цілими бригадами", - завив він.

"І ніхто не голосував у кабінці. Виборчі урни кілька днів стояли взагалі без усякого контролю, у тому числі і міжнародного, що надавало можливість для всякого роду маніпуляцій", - додав Грунд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...