Україна та Молдова "дожмуть" Придністров'я, що воно попроситься до складу Росії?

Четвер, 23 березня 2006, 12:21

МЗС Придністров'я не виключає, що згодом придністровська влада може за прикладом Південної Осетії звернутися до Росії із запитом про визнання республіки частиною Російської Федерації.

"Визнання Москвою незалежності Придністров'я, або визнання як суб'єкта РФ, на наш погляд, на сьогоднішній день неможливо з ряду причин", - заявив заступник голови МЗС Придністров'я Віталій Янковський.

"Але час йде, багато чого міняється, і я не виключаю можливість, що, якщо... наша республіка буде стояти на межі економічної та гуманітарної катастрофи, можливо, якісь заходи в цьому напрямку будуть початі", - додав він.

На питання, чи може Придністров'я направити запит на адресу Росії на зразок запиту, спрямованого Південною Осетією про визнання частиною РФ, Янковський відповів: "Така можливість розглядається завжди".

Однак, за його словами, зараз про такий запит мова не йде, "оскільки ми усвідомлюємо ймовірну відповідь на такий запит".

У той же час заступник голови МЗС заявив, що введення економічної блокади проти Придністров'я пов'язане з питанням визначення статусу Косова.

"Оскільки після прецеденту з Косово, який станеться, складніше буде вести переговори в нинішньому руслі", - зауважив Янковський.

Також він додав, що найближчим часом навряд чи варто очікувати яких-небудь змін у позиції Молдови та України в питанні застосування нового порядку переміщення вантажів з Придністров'я.

"У нас немає ілюзій, що щось зміниться в позитивну сторону. Думаємо, що, зокрема, до виборів у себе Україна не змінить свого підходу. Думаємо, що і після виборів протягом декількох місяців ситуація не зміниться", - заявив Янковський.

На питання, чи вважає він ймовірним поновлення збройного конфлікту в Придністров'ї, Янковський заявив: "Ми зробимо все, щоб це виключити".

За його словами, військовий розвиток подій "багато в чому залежить від становища російських миротворців, які на даний час істотно скорочено".

"Ми сподіваємося на розширення миротворчого контингенту, оскільки це не суперечить загальним домовленостям. Думаємо, це буде вирішальним фактором для непоновлення збройного конфлікту", - додав Янковський.

За словами заступника міністра промисловості Придністровської Молдавської республіки, загальні втрати її економіки після введення з 1 березня нового порядку проходження придністровських вантажів через її ділянку молдовсько-українського кордону перевищили 46 млн. доларів.

Українська правда за матеріалами "Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...