У Росії Януковича люблять освічені, літні і багаті

П'ятниця, 24 березня 2006, 12:01

Більше половини (55%) росіян знають, що найближчої неділі в Україні відбудуться парламентські вибори.

Такий рівень поінформованості про політичні події, що відбуваються в іншій країні, соціологи фонду "Общественное мнение" визнають досить високим.

Відповідно до проведеного ними 18-19 березня опитування у 100 населених пунктах 44 областей, країв і республік Росії, більшість з 1500 респондентів (53%) визнають парламентські вибори в Україні важливою подією для Росії.

Протилежну думку - ці вибори для Росії неважливі - поділяють 15% опитаних.

Як показало дослідження ФОМ, головні українські політики відомі сьогодні переважній більшості росіян: тільки близько чверті опитаних нічого не чули про Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко і Віктора Януковича.

До перших двох росіяни ставляться в основному негативно: до Ющенка - 44% (позитивно - 8%), а до Тимошенко - 42% (9%).

На відміну від цих політиків, до Януковича в росіян поступово формується переважно позитивне ставлення.

Частка громадян Росії, які ставляться до нього позитивно, зросла за останні півтора роки більш ніж у тричі - з 8% до 29%. Правда, разом зі зростанням популярності Януковича збільшується і частка тих, хто ставляться до нього негативно - з 6% до 13%, констатують соціологи.

Згідно з симпатіями до цих політиків росіяни оцінюють і вигідність для Росії перемоги тієї чи іншої партії на виборах в Україні.

31% опитаних вважають, що Росії вигідна перемога партії Януковича, і тільки по 5% думають, що їй вигідний успіх політичних сил, очолюваних Ющенком і Тимошенко.

Про те, що Росії вигідна перемога партії Януковича, найчастіше говорять респонденти з вищою освітою, відносно високим рівнем доходів і літніх громадян.

Вони демонструють і більш високий рівень симпатії особисто до цього політика і його партії, і більш високий рівень антипатії до його суперників.

Соціологи ФОМ відзначають також, що росіяни усе більш негативно оцінюють нинішній стан відносин між Україною і Росією.

Якщо відразу після передноворічного газового конфлікту оцінки росіян з даного питання змінилися незначно, то сьогодні частка тих, хто оцінює відносини двох країн як "гарні", скоротилася з 22% до 9%, а тих, хто оцінює їх як "погані", збільшилася з 58% до 74%.


"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування