Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський МЗС здійснює провокації проти України

П'ятниця, 24 березня 2006, 14:35

Україна вважає заклики Росії визнати особливий статус російської мови в окремих регіонах України незаконними й провокаційними.

Про це повідомив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук, передають Українські новини.

"МЗС розцінює такий коментар як неприкрите втручання у внутрішні справи України й спробу здійснення зовнішнього впливу на українське суспільство перед виборами Верховної Ради", - йдеться у повідомленні.

Філіпчук зазначив, що російський МЗС застосовує подвійні стандарти, тому що в Україні, де українці становлять абсолютну більшість населення, ззовні нав'язують використання російської мови за рахунок державної.

В той же час у самій Росії - багатонаціональній федеративній державі – МЗС фактично нехтує правами національних меншин на використання рідної мови, зазначається у повідомленні.

Філіпчук нагадав, що в Україні діють 1411 російськомовних шкіл й 2109 україно-російськомовних шкіл, а російську мову як предмет вивчають близько 1,5 млн учнів.

"Водночас факти свідчать про критичний стан задоволення гуманітарних потреб українців у Росії, які є третьою за чисельністю національною групою", - сказано в повідомленні.

Філіпчук констатував відсутність українських державних загальноосвітніх шкіл, шкіл з вивченням хоча б окремих предметів українською мовою, не кажучи вже про україномовні радіо- і телеканали.

"Україна багаторазово закликала російську сторону дотримуватися принципів паритетності й збалансованості у сфері задоволення мовних потреб українців у Російській Федерації й росіян в Україні", - сказано в повідомленні.

При цьому російська сторона, системно ігноруючи гуманітарні права українців у Росії, постійно намагається політизувати питання російської мови.

"Українська сторона засуджує спроби кон'юнктурно загострювати питання про так званих російськомовних громадян України і вважає її заклики визнати особливий статус російської мови в окремих регіонах нашої держави незаконними й провокаційними", - сказано в повідомленні.

МЗС закликає російську сторону припинити політичні спекуляції з мовного питання й повернутися до конструктивного міждержавного діалогу на основі добросусідства, невтручання у внутрішні справи й дотримання міжнародних стандартів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...