Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "брудну виборчу кампанію" Тимошенко привнесла "свіжість"

П'ятниця, 24 березня 2006, 14:38

Нинішня виборча кампанія була демократичною, але брудною і нецікавою, вважають політологи.

На думку наукового керівника Центру соціологічних і політичних досліджень "Соціовимір" Володимира Полохало, виборча кампанія "була демократичною, але водночас брудною, чорно-піарною, не зовсім чесною".

За його словами, "не бракувало конкуренції" між основними політичними силами, однак, "електоральна конкуренція ще не стала політичною".

Особливістю кампанії він вважає те, що збулися прогнози про консерватизм українських виборців, і "що зовнішні фактори" були менш відчутні, ніж на президентських виборах 2004 року.

У свою чергу голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що кампанія "виявилася нудноватою", і причина цього в тому, що вибори в парламент пройшли "під сильним інерційним впливом президентських виборів".

Разом з тим, участь Блоку Юлії Тимошенко, як самостійного гравця, "додала свіжості і додаткової інтриги".

"По суті, на цих виборах кожна сила вирішувала свої задачі: для когось це був матч-реванш, причому з дуже хорошими шансами на успіх, для когось це був захист завойованого плацдарму", - зазначив політолог.

"А хтось уже зараз, у ході кампанії, переконавшись, що боротьба за посаду прем'єра, швидше за все, закінчиться безрезультатно, вже починає боротьбу за далеку стратегічну мету", - додав він.

Фесенко висловив думку, що вибори "стали беззастережною перемогою персоніфікованих політичних проектів".

"В українській політиці панує культ особистості, причому скоріше в негативних його проявах, ніж позитивних", - підкреслив він.

Крім того, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що на виборах боротьба велася на трьох рівнях - між помаранчевим і синім таборами, між конкретними політичними партіями та всередині самих партій.

При цьому, за його словами, результатом виборів стане "партійна федералізація" регіонів, оскільки за підсумками місцевих виборів на пропорційній основі в органи місцевої влади прийдуть представники різних політичних сил.

Він також вважає, що представники партій на місцях будуть витісняти з влади представників місцевої еліти.

Полохало та Карасьов балотуються в парламент за списками, відповідно, БЮТ і "Віче".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування