Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща думає, що Україна готова до вступу в НАТО

П'ятниця, 24 березня 2006, 16:04

У технічному плані Україна близька до вступу в НАТО, вважає посол Польщі в Україні Яцек Ключковський.

"Українські урядовці кажуть, що в технічному плані країна готова до вступу, і з цим можна погодитися", - передає його слова УНІАН.

"Ми високо цінуємо те, що робить Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ України – завдяки зусиллям цих відомств в технічному плані Україна дуже сильно наблизилась до НАТО", - заявив Ключковський.

Водночас він зазначив, що не чув про офіційне звернення України про вступ до НАТО.

Посол нагадав, що за процедурою, українська влада має офіційно звернутись з відповідною заявою щодо вступу.

Перш за все, необхідно приєднатись до Плану дій щодо членства, а потім, у перспективі, через 2-3 роки постане питання про членство.

Ключковський наголосив, що залишається питання відносно політичної готовності і підтримки ініціативи вступу до НАТО партіями, майбутнім складом парламенту, майбутнім коаліційним урядом та суспільством.

"В самій Україні ще триває дискусія з приводу вступу до НАТО", - констатував він.

На думку посла, незважаючи на те, що провладні політики постійно наголошують на позитивних аспектах північноатлантичної інтеграції, українське суспільство ще має визначитись. "І це є принциповим питанням", - наголосив він.

Ключковський зауважив, що у передвиборних програмах більшості політичних партій немає відображення бажання вступити до Альянсу.

На думку посла, у цьому контексті дуже показовим прикладом є відмова Верховної Ради допустити війська інших країн для участі у навчаннях на території України, тоді як підрозділи Чорноморського флоту РФ мають таку можливість.

Він підкреслив, що зараз двері НАТО відкриті для співпраці. "В Альянсі проходять дискусії про трансформацію, і сподіваємося, що результатом цих дискусій стане рішення про розширення НАТО", - зазначив посол.

"На мою думку, якщо Україна відпрацює План дій щодо членства, то стане можливим у 2008 році подати заявку про вступ", - додав він і запевнив, що Польща підтримає цю заявку.

Ключковський також зауважив, що на сьогодні частина країн-членів Альянсу хотіла б бачити Україну в НАТО - це, передусім, країни Центрально-Східної Європи, США, Канада та інші країни, але такої думки дотримуються далеко не всі члени Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...