Медведчук назбирав підписів людей, які про це не знають

Субота, 25 березня 2006, 20:26

Голова ЦВК Ярослав Давидович підтвердив, що має інформацію про численні порушення під час збору підписів для референдуму щодо вступу України до ЄЕП і НАТО, ініційованого СДПУ(о).

Відповідні заяви на ім’я Давидовича, а також міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та генпрокурора Олександра Медведька подали заступник голови ЦВК Микола Мельник і член комісії Валерій Шелудько.

"Вони підготували службові записки на моє ім’я. З їхнім змістом я ознайомився. Та, на жаль, не маю достатньої інформації, щоб робити якісь висновки", - сказав Давидович в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

За його словами, ЦВК впритул займеться питаннями, пов’язаними з референдумом, відразу після закінчення виборчого процесу.

"Щоправда, є один нюанс. Відповідно до законодавства, перевірка отриманих документів має тривати не більше місяця. Тобто до 10 квітня ми повинні її завершити. З огляду на зайнятість на виборах, у такі стислі строки ми фізично не зможемо провести необхідну перевірку з особливою ретельністю", - відзначив Давидович.

На питання, чи можуть масові порушення стати причиною для заборони проведення референдуму, голова ЦВК повідомив, що Конституція визначає тільки три умови — три мільйони підписів, не менш ніж дві третини областей, не менше ста тисяч у кожному регіоні.

"Інших обмежень немає. Передано 4 мільйони 666 тисяч підписів. Навіть коли припустити, що якась частина буде визнана недійсною, все одно запас надто великий", - відзначив він.

За інформацією "Дзеркала тижня", Мельник, за дорученням Давидовича, здійснював необхідну перевірку на території Хмельницької області, а Шелудько з аналогічною місією був відряджений до Миколаєва, Очакова та Первомайська, а також в Новоодеський район.

У Хмельницькій області, повідомляє видання, опитані громадяни (які нібито висловилися за проведення референдуму) масово заперечували свою причетність до цієї ініціативи.

Встановлено численні випадки виправлень у підписних листах. Причому на окремих листах виправлялися всі підписи без винятку.

Зафіксовано численні випадки заповнення підписного листа не тією особою, яка в ньому зазначена, масові випадки збору підписів у не встановлений законом термін.

"Навіть факт відсутності підпису громадянина, внесеного в підписний лист, у низці випадків не ставав перешкодою для того, щоб зарахувати його під час визначення загальної кількості підписів на підписному листі", - пише газета.

У Генпрокуратурі "Дзеркалу тижня" повідомили, що зазначені матеріали за підписами членів ЦВК справді отримано. На цей час вони вивчаються, а рішення буде винесено в передбачений законом термін. Аналогічна відповідь надійшла з МВС.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування