Колишній політтехнолог Януковича думає, що "Наша Україна" буде архітектором коаліції

Понеділок, 27 березня 2006, 12:06

Президент Фонду ефективної політики Глєб Павловський вважає, що, незважаючи на невдачу на парламентських виборах, пропрезидентський блок "Наша Україна" буде основним гравцем при формуванні уряду.

"Віктор Ющенко зазнав нищівної поразки. Але, незважаючи на перемогу, Віктору Януковичу уряд формувати не дадуть - це абсолютно зрозуміло. Уряд буде формуватися не на базі реальних переможців, а на основі коаліції, сформованої на тіньовій основі. Причому "Наша Україна" стане режисером і архітектором нової коаліції", - сказав Павловський у понеділок "Інтерфакс-Україна".

При цьому він зазначив, що "золоту акцію в новому уряді одержить Олександр Мороз - від нього залежить, можлива чи неможлива помаранчева коаліція".

На прохання дати прогноз, хто в підсумку може стати прем'єром, Павловський припустив, що "спочатку може виникнути фігура Тимошенко".

Разом з тим, він обмовився, що Тимошенко не влаштовує не тільки Ющенка, але "до неї відчувають недовіру економічні кола України, і американці їй теж не вірять, тому що вважають її небезпечною соціалісткою із сильною залежністю від Росії".

"Для бізнесу зараз навіть більш прийнятна фігура Рината Ахметова, який вже більше не є агресивним олігархом, що загрожує іншим групам. Тимошенко ж вибудувала всю передвиборну кампанію під гаслом переділу власності", - зазначив Павловський.

Крім того, він не виключив, що за певних обставин на прем'єрську посаду зможе претендувати і Янукович.

"Тим більше, що ті, хто голосував за Януковича, голосували за нього, як за колишнього прем'єра", -зазначив російський політолог.

Також, за його оцінкою, на посаду прем'єра зможе претендувати і Мороз. Але цілком ймовірним Павловський вважає обрання лідера соціалістів спікером Верховної Ради.

Крім того, Павловський думає, що "на посаду спікера може претендувати Тимошенко за дуже сильного тиску".

Говорячи про шанси Юрія Єханурова залишитися прем'єром за нового парламенту, політолог сказав, що "у помаранчевому уряді вони надзвичайно малі".

"Єхануров навряд чи може бути на першому плані пропозицій Ющенка, але перший період може закінчитися досить швидким крахом, і Єхануров одержує підтримку за різних варіантів по залишковому принципу", - вважає Павловський.

Говорячи про коаліцію у Верховній Раді як таку, він вважає найбільш ймовірним входження в неї Блоку Тимошенко, "Нашої України" і соціалістів.

Однак, на думку політолога, цей альянс буде нестійким, і всередині нього "будуть перевіряти можливість коаліції "Нашої України", Партії регіонів і соціалістів".

Разом з тим, допускаючи різні варіанти коаліції, Павловський висловив упевненість, що, "якщо не брати до уваги практично неймовірний варіант коаліції БЮТ і Партії регіонів, Україна продовжить рух убік Заходу - він може тільки стати менш азартним".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News