Європа вже назвала справжнього переможця виборів

Понеділок, 27 березня 2006, 15:12

Дві західні міжнародні місії спостереження схвально оцінюють проведення в Україні парламентських виборів, про що йдеться в їх попередніх звітах.

Зокрема, у звіті міжнародної місії зазначається, що виборча кампанія проводилась, "в принципі, у відповідності з зобов'язаннями України в рамках ОБСЄ, Ради Європи, інших міжнародних стандартів демократичних виборів".

"Безперешкодний процес реєстрації кандидатів та пожвавлене медіасередовище забезпечили справжні змагання і рівність умов учасників виборів. Це дозволило виборцям зробити свідомий вибір між чисельними альтернативами, а також вільно і чесно висловити свою волю", - зазначається у прес-релізі.

За словами голови Парламентської асамблеї ОБСЄ Елсі Хастінгса, "ці вибори можна визначити лише як вільні, чесні, і тому справжнім переможцем на цих виборах є український народ".

"Вибори продемонстрували подальшу консолідацію демократичних зусиль в Україні та повагу до прав людини", - додав Хастінгс.

Місія складається з представників Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, ПАРЄ та НАТО, а також Європарламенту.

У той же час делегація спостерігачів Міжнародного Республіканського Інституту визначила, що парламентські вибори відповідали міжнародним стандартам та були проведені відповідно до українського виборчого законодавства.

Проте, враховуючи труднощі, що виникли, делегація МРІ рекомендувала у майбутньому проводити парламентські та місцеві вибори окремо та забезпечити виборчі дільниці більшими приміщеннями.

Щодо неточностей у списках виборців, то делегація рекомендувала Верховній Раді прийняти відповідний законопроект, який дозволяв би ЦВК створити загальнонаціональну електронну базу даних виборців.

У той же час у звіті звертається увага на "відсутність практики використання адміністративного ресурсу посадовими особами на загальнонаціональному та місцевому рівнях, що є величезним вдосконаленням у порівнянні з президентськими виборами 2004 року".

Делегація МРІ складається з представників міжнародних організацій, екс-депутата європарламенту, судді федерального суду США, екс-посла США в Україні, екс-конгресмена США та інших.

Українська правда, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News