Європейські спостерігачі побачили в виборах потрібні стандарти

Понеділок, 27 березня 2006, 17:18

Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єр Солана вважає голосування в Україні таким, що відповідає міжнародним стандартам демократичних виборів.

"Я вітаю народ України із проведенням учора (26 березня) вільних і чесних виборів Верховної Ради відповідно до міжнародних стандартів демократичних виборів", - наводить слова Солани прес-служба верховного представника ЄС.

За його словами, ці вибори встановили нові стандарти, за якими Україна має творити своє майбутнє.

"Ми очікуємо на продовження поглиблення нашого партнерства з Україною на основі подальшого процесу реформ для дотримання законів, трансформації суспільства, зміцнення демократії й створення ринкової економіки", - сказав Солана.

У свою чергу, єврокомісар з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер називає парламентські вибори вільними й справедливими і сподівається, що майбутній уряд України продовжить курс на європейську інтеграцію.

"Дуже важливо, що зараз все виглядає так, ніби в Україні відбулися вільні та справедливі вибори. Це було нашим першим пріоритетом - створити умови для того, щоб такі вибори відбулися", - сказала вона в понеділок у Брюсселі, відповідаючи на питання журналістів.

Європейський парламент також вважає, що голосування на виборах в Україні пройшло вільно й чесно, сказано на офіційному сайті Європарламенту.

"Ці вибори чітко показують, наскільки далеко просунулася Україна за неповних півтора роки до демократичних стандартів...", - сказав керівник делегації Європарламенту, керівник Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівець.

Відповідно до повідомлення, на відвіданих дільницях не було помічено значних порушень.

Зі слів голови делегації, голосування було проведено вільно й справедливо, хоча ще необхідно працювати над практичною організацією виборчого процесу, зокрема над чергами й складанням списків виборців.

Міжнародна місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) також вважає, що голосування на виборах відповідали демократичним і міжнародним стандартам, повідомив голова місії ENEMO в Україні, Петер Новотни.

З його слів, передвиборний період пройшов в атмосфері вільної конкуренції, без тиску як на політичні партії та блоки, так і на окремі групи виборців.

При цьому доступ до ЗМІ був відкритий для всіх політичних сил. На думку Новотни, контрастом порівняно з президентськими виборами 2004 є відсутність централізованого використання адміністративного ресурсу.

ENEMO констатує організаційні проблеми як на етапі підготовки до виборів, так і в день голосування, у тому числі відсутність деяких виборців у списках і надмірну завантаженість виборчих дільниць, внаслідок сполучення місцевих і парламентських виборів, що призвело до великих черг на дільницях.

Українські новини, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...