Україна нічого не винна Туркменбаші. У неї просто зобов'язання

Вівторок, 28 березня 2006, 13:38

Україна не має боргу перед Туркменістаном за газ, заявив на прес-конференції міністр палива і енергетики України Іван Плачков.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами міністра, слід розрізняти терміни "зобов'язання" і "борг".

Він повідомив, що, відповідно до договору з Туркменістаном, "зобов'язання за товарними розрахунками переходять у борг тільки тоді, коли туркменська сторона надасть список устаткування, яке вона хоче, щоб Україна поставляла, узгодить ціни щодо цього устаткування і підпише графік поставок цього устаткування, і, якщо він не виконуватиметься українською стороною, лише тоді ці зобов'язання переходять у борг".

Плачков повідомив, що під час багатораундових переговорів туркменська сторона намагалася переглянути вже підтверджений перелік устаткування, навіть того, яке вже було поставлено на територію Туркменістану, і намагалася змінити ціни на устаткування, хоча раніше це було узгоджено.

"Туркменська сторона своєю необґрунтованою пропозицією вирішила, що є борг України, хоча вже все устаткування було узгоджено, поставлено до Туркменістану, а туркменська сторона не підписувала акти прийому цього устаткування", - сказав він.

Тому на останній зустрічі в Туркменістані, повідомив міністр, делегація НАК "Нафтогаз України" узгодила і перевела частину оплати товарної продукції, яка передбачалася за поставки газу в 2004 – 1-му півріччі 2005 року, в грошову з 58 до 44 дол., за іншими зобов'язаннями було переведено й узгоджено обсяг і номенклатуру товарної продукції та цінових параметрів товарів.

"Тому сьогодні всі питання щодо зобов'язань вирішені, ніяких боргів перед Туркменістаном немає", - заявив міністр.

Плачков також заперечив відсутність в України контракту з Росією на транспортування туркменського газу.

"Це не відповідає дійсності. Україна має контракт щодо транспортування туркменського газу до кордону Росія-Україна. Ці контракти не мінялися, вони працювали в 2004, 2005 рр", - зазначив міністр.

Водночас, Плачков підтвердив, що в першому кварталі 2006 року Україна не одержувала туркменський газ. Міністр відзначив, що туркменська сторона в першому півріччі не виконує той контракт, який підписано. Він також повідомив, що зараз "ми проводимо переговори, щоб вирішити питання з поставок газу з другого півріччя".

20 березня ц.р. міністр нафтогазової промисловості і мінеральних ресурсів Туркменістану Гурбанмурад Атаєв заявив, що туркменська сторона не несе відповідальності за поставки свого природного газу до України, оскільки Київ не досяг домовленостей з Росією про транзит туркменського природного газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування