Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Давидович хоче підняти планку "по-єхануровському"

Вівторок, 28 березня 2006, 16:33

Голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович вважає за необхідне підняти прохідний бар'єр у парламент з 3% до 7%.

Також він зазначив, що реформа виборчого законодавства повинна йти у двох напрямках, повідомляють РИА Новости.

"Перше - потрібна політична воля парламенту. Коли вже вирішили голосувати за пропорційною системою, то потрібно визначитися з процентним бар'єром проходження для партій", - заявив Давидович.

"Я вважаю, що треба вести мову про 7%, хоча в парламенті говорять про 5%. Нинішній поріг у 3% дуже низький", - пояснив він.

Другим напрямком, за словами Давидовича, повинен стати "більш структурний підхід до партій, що будуть допускатися до участі у виборах".

"Потрібно випрацювати демократичні критерії для участі партій у виборах - кількість членів, наявність регіональних відділень та інші атрибути нормальної, а не паперової партії", - вважає він.

На думку Давидовича, "необхідно ввести спеціальні підготовчі курси для партій, де б членам цих партій пояснювалися основи національного виборчого законодавства".

"Можна навіть видавати по закінченні таких курсів сертифікати про готовність членів партій до виборів", - запропонував голова ЦВК.

Давидович нагадав, що "сьогодні організація виборчого процесу - це не просто громадська робота, як було колись".

"Громадськість тоді була на верхівці айсберга, у реальності ж вибори готували органи влади. Тепер органи влади виведені з цього процесу, але громадськість сама впоратися поки теж не може", - зазначив голова ЦВК.

"Ми повинні замість того, що раніше робила влада, підготувати кваліфіковані професійні кадри для роботи на виборах", - додав він.

В українському законодавстві, за словами Давидовича, ще багато шорсткостей.

"У перспективі ми повинні вийти на виборчий кодекс, де чітко будуть прописані всі питання, у тому числі організаційні питання по процедурі голосування, політичні питання щодо самої виборчої системи і процентний бар'єр", - переконаний голова ЦВК.

На питання, у чому головний урок виборів, що відбулися, Давидович відповів: "Практика ще раз показала, що всі питання по виборчому законодавству потрібно вирішувати заздалегідь".

"А не під певні політичні інтереси напередодні виборів", - додав він.

На думку Давидовича, "необхідно якнайшвидше обирати парламент і вносити свої пропозиції по Виборчому кодексу".

Раніше, про необхідність підняти прохідний бар'єр у парламент до 7% заявляв прем'єр-міністр Юрій Єхануров.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування