Душа президента не з Тимошенко, бо вона ворог?

Середа, 29 березня 2006, 10:57

Попередні підсумки парламентських виборів є хорошим результатом для помаранчевих ідей та помаранчевих цінностей, вважає експерт британської оборонної академії Джеймс Шерр.

Про це він сказав в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"Перед тим, як Ющенко став президентом, до того, як Ющенко встиг розчарувати людей, не виправдав надій тощо, підтримка Віктора Януковича складала 44%", - почав Шерр.

"Цифри, якими я володію сьогодні, свідчать, що його підтримка складає між 27,5% і 32%, а за комуністів віддали голоси поки 3,3% виборців. Яка ж це перемога?", - запитав експерт.

"Зрозуміло, що це поразка для президента Ющенка, але це не є перемогою пана Януковича", - додав він.

На думку Шерра, якщо під час виборів і були якісь сюрпризи, то "лише в тому, що більшість із тих людей, які ще кілька тижнів тому не визначилися, проголосували за Юлію (Тимошенко)".

Про можливі варіанти коаліції експерт зазначив: "Тут ми бачимо, що Віктор Янукович цілком може перетворити виборчу поразку на політичну перемогу".

"Може, президент Ющенко головою усвідомлює, що в нього немає вибору, окрім як піти на коаліцію з Юлією Тимошенко і зробити її прем'єр-міністром, але в душі він цього робити не хоче", - зауважив Шерр.

На його думку, "душею президент волів би піти на якесь примирення з тими політичними силами, які стоять за Партією регіонів, бо підсвідомо він боїться Юлію і вбачає в ній суперницю і ворога".

"А всі ці міркування можуть замаскувати ключовий факт: якщо він укладе коаліцію з Регіонами, його репутація в країні буде знищена. То що буде далі? Мабуть, його вагання. І що більше він вагатиметься, то це буде краще для Партії регіонів і гірше для Юлії", - додав Шерр.

На питання про хід виборів експерт зазначив: "Безперечно, порівняно з усім, що відбувалося в Україні досі, і порівняно з усім, що відбувалося на пострадянському просторі, ці вибори були вражаюче демократичні".

"Вони відбувалися без жодного втручання. Але було б цілком неможливо за нинішніх обставин провести зовсім бездоганні вибори - або майже бездоганні, як, скажімо, у Швеції", - зауважив він.

Також Шерр додав, що "йому особисто видається дещо підозрілим, що результати екзит-полів для партії Вітренко були суттєво вищими, ніж оприлюднені результати".

"Мені зрозуміла спокуса недооцінити ступінь її підтримки на виборах, бо якщо вона потрапить до парламенту, то перетворить його на справжній цирк", - зазначив експерт.

"Однак за виборчими стандартами ОБСЄ, це були справді вражаюче проведені вибори", - додав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування