Коломойський влаштував неприємності Пінчуку й двом російським олігархам

П'ятниця, 31 березня 2006, 10:51

Український бізнесмен Ігор Коломойський стверджує, що Віктор Пінчук і російські бізнесмени Віктор Вексельберг і Олександр Абрамов дали українським чиновникам хабар у $50 млн, щоб не допустити деприватизації Нікопольського заводу феросплавів.

Це обвинувачення стало основою позову, поданого Коломойським до суду Масачусетса, пише російська газета "Вєдомості".

Відповідачами в позові виступають Віктор Пінчук і його партнери по НЗФ — громадяни США Джеррі Маргуліс і Олександр Новак, а також Абрамов і Вексельберг.

Маргуліс і Новак у позові названі друзями дитинства Пінчука, а Маргуліс — ще і двоюрідним братом.

Також у позові фігурують компанії Пінчука "Придніпров’я", "Інтерпайп", Укрсоцбанк і низка офшорних компаній, якими Пінчук володіє з Маргулісом і Новаком.

Коментуючи зміст позову, видання пише, що найбільші співвласники "Ренови" і "Євразу" Віктор Вексельберг і Олександр Абрамов домовилися з Віктором Пінчуком про купівлю в нього 74% акцій НЗФ у червні 2005 р. за $350-380 млн.

"Майбутні власники навіть устигли змінити менеджмент, але 26 серпня Вищий господарський суд України визнав незаконним продаж 50% плюс 1 акція НЗФ компанії Пінчука, і угода зірвалася", - відзначають "Вєдомості".

За словами видання, Абрамов і Вексельберг утратили $25 млн — "цю суму бізнесмени витратили на викуп у Пінчука часток у двох комбінатах, які постачають сировину на НЗФ".

У той же час у позові, поданому Коломойським у суд Масачусетса стверджується, що російські магнати витратили ці гроші на хабарі українським чиновникам.

"Це твердження засноване на тому, що $25 млн — "сума явно занадто велика для одержання статусу міноритарного акціонера шахт", вказується в позові. Крім того, позивачі вважають, що, не будь вони хабарами, гроші за акції ГЗК могли б бути повернуті, але цього не відбулося", - пишуть "Вєдомості".

Коломойський оцінює свій збиток від дій усіх відповідачів у "сотні мільйонів доларів".

Позов поданий за актом про протидію рекетові і корупції (RICO), за яким розмір компенсації може вирости втроє, відзначає партнер юрфірми Marks & Sokolov Сергій Соколов, що представляє інтереси Коломойського.

Подачу позову в США він пояснює тим, що двоє з відповідачів (партнери Пінчука по НЗФ Джеррі Маргуліс і Олександр Новак)— громадяни США, а Вексельберг, за даними позивача, має громадянство США або green card і проживає в Нью-Йорку.

Заступник гендиректора "Інтерпайпу" Максим Басов вважає претензії до свого шефа абсурдними. "Після помаранчевої революції НЗФ неодноразово перевірявся і податківцями, і ФДМ, і претензій ніяких не було", — заявив він "Вєдомостям".

Водночас він не виключив, що такі дії можуть мотивуватися бажанням завадити продажу "Укрсоцбанку" італійцям.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування