Генпрокуратура розслідує, як Пінчук заробив $450 мільйонів

П'ятниця, 31 березня 2006, 11:15

Генпрокуратура порушила кримінальну справу, у рамках якої проводиться розслідування збутової політики і постачання ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" у 2003-2005 роках.

Як пише "Комерсант-Україна", зокрема, ГПУ розслідує діяльність підконтрольних підприємцю Віктору Пінчуку компаній Steelex і Travis, які заробили торік на продажі нікопольських феросплавів $450 млн.

Приводом для порушення кримінальної справи і розслідування послужило звернення Кабміну, засноване на інформації громадської організації "Союз міноритарних власників-акціонерів підприємств Нікополя".

У зверненні на ім'я прем'єра Юрія Єханурова голова громадської організації Марія Руснакова вимагала розслідувати діяльність Віктора Пінчука, "який незаконно, за своїми трейдерськими схемами, через свої трейдерські фірми і через Укрсоцбанк відмив величезні суми державних грошей".

У результаті було порушено кримінальну справу за ст. 364 ч. 2 Кримінального кодексу ("зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків") і ст. 222 ("шахрайство з фінансовими ресурсами").

Водночас у прес-службі ГПУ відмовилися коментувати розслідування, які проводяться по НЗФ.

За даними "Комерсанта", нинішнє розслідування стосується двох епізодів: використання НЗФ давальницької схеми в контрактах з компанією Steelex (мається на увазі одержання заводом тільки грошей за надання послуги – переробку сировини) і покупки марганцевої руди в компанії Travis.

У результаті обидві компанії отримували прибуток від експорту продукції НЗФ. За даними ГПУ, обидві компанії контролюються Пінчуком і його бізнеса-партнерами – Джеррі Моргулісом і Олександром Новаком.

За даними Мінпромполітики, Steelex у період з 2003 по 2005 роки поставила на НЗФ 54% від загального обсягу сировини, одержуваної підприємством. Ще 42% сировини НЗФ прямо закуповував у компанії Travis. При цьому ціна закуповуваної сировини була на 50-60% вище ринкової.

"На сьогодні тонна марганцевої руди в Україні коштує 59 доларів за тонну, а "Травіс" продавав її по 90 доларів за тонну", – сказав голова Союзу доменників України Владислав Терещенко.

За розрахунками ГПУ, використання двох вищенаведених схем дозволило власникам Steelex і Travis у період з кінця 2003-го по 2005 рік одержати більше $450 млн. прибутку за весь період, у той час як офіційний прибуток НЗФ за зазначений період не перевищив $1,5 млн.

Водночас у прес-службі НЗФ повідомили, що "компанії Steelex і Travis дійсно співпрацюють з підприємством, але коментувати їхню роботу можуть тільки в корпорації "Інтерпайп".

У прес-службі "Інтерпайпа" заявили: "Ми нічого не знаємо про роботу цих компаній (Steelex і Travis) і про претензії Генпрокуратури".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...