Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія пригрозила Тимошенко конфліктом

Понеділок, 10 квітня 2006, 13:03

Росія не має наміру переглядати газову угоду з Україною, заявив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров.

Так він відповів на запитання словацької газети "Правда" про намір Юлії Тимошенко, яка після виборів в Україні одержала шанс сформувати уряд, переглянути нещодавню угоду з Росією по газу.

За словами Лаврова, "звичайно, врегулювання "газового" спору у відносинах між Росією і Україною прийшлося не до душі деяким українським політикам, які використовували його як передвиборний "козир".

"Але це їхнє право - висловлювати свою точку зору. Ми, принаймні, не збираємося переглядати підписану 4 січня ц.р. угоду між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", - додав він.

Лавров також вважає, що "ця логіка, зрештою, запанує і в думках супротивників вказаної Угоди", передає УНІАН.

"Такий крок був би чреватий повторенням нового "газового" конфлікту в Європі з усіма наслідками, що випливають з нього. Переконаний, що в такому повороті подій ані споживачі, ані постачальники газу не зацікавлені", - зазначив міністр.

На запитання, чи не слід побоюватися нової кризи, через яку центральноєвропейські країни можуть знову зіткнутися з перебоями в поставках російського газу, Лавров заявив:

"Побоювання країн Європи з приводу своєї енергетичної безпеки безпідставні. Російська сторона має намір твердо і неухильно виконувати всі "газові" домовленості з європейськими партнерами".

При цьому Лавров запевнив, що "спроби приписати нам використання "енергетичної зброї" з метою політичного тиску позбавлені підстав".

"В результаті наших угод з Україною енергобезпека Європи тільки зміцнилася: тепер поставки газу до України і його транзит до Європи розведені, зросла прозорість наших відносин у цій сфері", - зазначив він.

"Переведення паливно-енергетичної співпраці на дійсно рівноправну, взаємовигідну і ринкову основу – це те, чого ви вимагали від нас", - додав Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування