Від Чорнобиля можуть померти 60 тисяч людей

Вівторок, 11 квітня 2006, 13:37

Дані щодо жертв Чорнобильської катастрофи, які раніше оприлюднила Міжнародна агенція з атомної енергетики, є заниженими в кілька десятків разів.

Про це йдеться у звіті депутата Європарламенту від Німеччини Ребекки Хармс "Інакший звіт про Чорнобиль".

"МАГАТЕ каже, що спирається на дані Всесвітньої організації здоров'я, тоді як та організація припускає, що внаслідок Чорнобильської катастрофи від хвороб можуть померти близько 9 тисяч людей, МАГАТЕ ж пише лише про 4 тисячі", розповіла Хармс в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Числа, які ми наводимо в нашому звіті, разюче відрізняються від тих даних - в залежності від ризиків, внаслідок Чорнобиля можуть померти від 30 до 60 тисяч людей", - додала вона.

Також, за словами Хармс, є великі розбіжності щодо кількості тих людей, які можуть померти від раку щитовидної залози.

"За нашими даними, таких захворювань може бути близько 66 тисяч. Я вимагаю від Єврокомісії та МАГАТЕ негайно відкликати свій минулорічний звіт щодо Чорнобиля та оприлюднити нові дані", - сказала вона.

Хамс також відзначила, що наслідки радіоактивних опадів, які мали місце після Чорнобильської катастрофи, ще й досі відчутні в Європі.

"В Скандинавії, або в країнах, де пролягають Альпи, або на Балканах, діють обмеження щодо маркування продукції диких ягід, грибів, дичини, що пояснюється тим, що радіоактивний цезій, який розповсюдився з радіоактивними опадами, досі має доступ до цього харчового ланцюга. Надзвичайно важливо завжди пам'ятати про ці наслідки Чорнобиля і їх оприлюднювати, аби запобігти найгіршому," – наголосила вона.

Хармс сподівається, що завдяки цьому звіту "люди нарешті протверезіють та зрозуміють, що треба поставити крапку на використанні ризикованих ядерних технологій".

Звіт готував відомий британський науковець Ян Ферлі, який відштовхувався від оприлюднених раніше в Європі даних щодо Чорнобиля (які часто-густо є дослідженнями урядових структур).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування