Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметов "обскакав" захід на чотири голови

Четвер, 13 квітня 2006, 10:37

Днями відбулися збори акціонерів Північного і Центрального ГЗКів, що практично повністю належать ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент".

За підсумками зборів прийнято рішення заплатити акціонерам у цілому 1,388 млрд. грн., повідомляють "Экономические известия".

Співвідношення вартості акцій ГЗКів і розміру дивідендів у 4-5 разів перевищує звичайні показники західних компаній.

Провівши торік додеміссію на двох ГЗКах, компанія СКМ сконцентрувала більше 99% акцій кожного з них.

"Відповідно, ніщо не заважало їй залишити чистий прибуток (разом - 1,84 млрд. грн.) на підприємствах", - пише видання.

"Тим більше що раніше топ-менеджери компанії заявляли про наміри інвестувати в Північний і Центральний ГЗКи протягом найближчих п'яти років 1,6 млрд. доларів, щоб збільшити виробництво залізорудного концентрату з 13 до 21 млн. т", - додають "Экономические известия".

Однак, за словами старшого менеджера "СКМ" і голови наглядової ради обох ГЗКів Ігоря Сирого, "було прийнято рішення значну частину прибутку направити на виплату дивідендів, у першу чергу, фізичним особам".

Зокрема, акціонерам Північного ГЗКу буде виплачено 277,75 млн. грн., Центрального - 1,111 млрд. грн. 24,99 і 67,57 млн. грн. відповідно - спрямовано на формування резервних фондів підприємств, а також 196,96 і 172,80 млн. грн. - не розподілено.

На думку аналітика компанії "Мілленіум Капітал" Владислава Носика, такий показник як дивідендний прибуток по гірничо-збагачувальних комбінатах складає близько 15% для Північного ГЗКу і приблизно 12,5% для ЦГЗКу.

Причому за західними мірилами нормальним вважається показник 2-3%, що в чотири-п'ять разів менше.

Виплата дивідендів у такому обсязі безпрецедентна і для української практики. Відомо, за 2004 рік акціонери двох комбінатів одержали 800 млн. грн.

Порівняти цей випадок можна тільки з виплатою 100% чистого прибутку ВАТ "Укрнафта" за 2004 рік у розмірі 1,347 млрд. грн.

Як відомо, 90% акцій ЗАТ "СКМ" належить Ринату Ахметову, 10% - його дружині Лілії Смирновій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування