Податкова заточила на Коломойського зуб

Четвер, 13 квітня 2006, 11:43

У цьому кварталі податкова адміністрація стане більше уваги приділяти фінансово-промисловим групам, до яких входять підприємства, що належать одному власнику.

На думку заступника голови ДПАУ Бориса Горбанського, перевіряти роботу окремих підприємств уже неефективно, повідомляє Комерсант-Україна.

У такий спосіб податкова має намір ліквідувати схеми мінімізації податкових зобов'язань і збільшити надходження до бюджету.

За даними податківця, тільки в 2005 році завдяки частковому розкриттю ДПАУ тіньових схем надходження в держбюджет від податку на прибуток виросли на 7 млрд. грн., а перевірки великих підприємств закінчилися донарахуванням податків на суму 4 млрд. грн.

У той же час, за інформацією джерела в ДПАУ, першими будуть перевіряти ФПГ "Приват", одним із власників якої є Ігор Коломойський і "Смарт-груп". Однак у самих компаніях від коментарів відмовилися.

Як відомо, активна боротьба ДПАУ з мінімізаторами податків почалася ще минулого літа.

Тоді прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що 70% підприємств із річним оборотом більше 200 млн. грн. заплатили податків менше 1% від валових доходів.

Після чого ДПАУ ініціювала перевірки великих підприємств, почавши з групи компаній "Приват". Тоді податкові виплати групи збільшилися на 300 млн. грн.

На думку експертів, податківцям навряд чи вдасться домогтися позитивного результату, тому що довести взаємозв'язок тих чи інших підприємств буде складно.

Директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко пов'язує ініціативу ДПАУ з недавньою заявою міністра фінансів Віктора Пинзеника про ріст експортних операцій через офшорні компанії, якими користуються ФПГ.

"Схеми очевидні – покупка сировини дорожче, ніж на ринку, а реалізація продукції відбувається через офшори за договірною ціною нижче ринкової. Офшор продає її за світовою ціною, а різниця осідає у нього", – пояснив експерт.

Однак, за його словами, "покупка сировини за завищеними цінами, а продаж продукції за заниженими, не є порушенням закону".

При цьому, за оцінками експертів, створення в рамках ФПГ своїх банків і страхових компаній також не стане основою для донарахувань податків, що оптимізуються через ці структури.

"Якщо усе зроблено правильно і законно, то щось довести практично неможливо", – вважає фіндиректор аудиторської фірми "Контракт-Аудит" Андрій Єлісєєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...