Януковичу пропонують стати прем'єром у тіні

П'ятниця, 14 квітня 2006, 10:41

Представник Партії регіонів Євген Кушнарьов і керівник юрдепартаменту "Нашої України" Роман Зварич вважають за доцільне функціонування в Україні так званого тіньового Кабміну.

Про це вони заявили в прямому ефірі телеканалу "1+1".

"Необхідно ввести в чинне законодавство такий механізм, який називається тіньовий Кабінет для того, щоб він мав повний доступ до тієї інформації, якою володіє міністр", - запропонував Зварич.

"Це дає можливість опозиції здійснювати контроль над владою, а без інформації цей контроль неможливий", - відзначив він.

Він додав, що тіньовий уряд міг би розробляти і пропонувати органам влади альтернативні рішення проблем.

У свою чергу, Кушнарьов сказав, що згоден зі Зваричем у частині необхідності створення "тіньового" Кабміну.

Крім того, Кушнарьов підкреслив, що в Україні дотепер немає нормативної бази, що регулює діяльність опозиції, тому в першу чергу потрібно прийняти закон про опозицію.

Керівник виборчої кампанії Партії регіонів також відзначив, що для того, щоб здійснювати опозиційну діяльність, необхідні важелі впливу, насамперед у парламенті.

"Це, звичайно ж, комітети. У класичних демократіях опозиції завжди віддається бюджетний комітет..., зі свободи слова й інформації, прав людини, контролю над правоохоронною діяльністю і регламентний. Це в обов'язковому порядку... Потім рахункова палата, звичайно ж", - заявив Кушнарьов.

При цьому він підкреслив, що опозиція може претендувати на ряд комітетів у ВР, а поза парламентом - тільки на рахункову палату і більше нічого, тому що вона не є владою і не може виконувати її функції.

У той же час Зварич сказав, що ідея створення тіньового (альтернативного) уряду заслуговує ретельного вивчення.

"Виникає питання, якщо ми так робимо, тоді навіщо нам ставити членів від опозиції на посади голів комітетів, тобто тут необхідно знайти відповідний баланс", - запитав він.

З ним не погодився Кушнарьов. Він відзначив, що парламент є представницьким органом влади, і він представляє інтереси всього народу України.

"Призначення опозиції - розумно обмежувати владу. Не можна, щоб влада була всевладна", - підкреслив Кушнарьов.

Ліга

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування